Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

73 джихадисти с френско гражданство са били убити в Ирак и Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
73 френски граждани са били убити в редовете на воюващи джихадисти в Сирия и Ирак, съобщи пред френската национална телевизия "Франс 2" министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. Според френските власти около 1400 французи се сражават сред джихадистите в тези страни.
След приемането на последния закон за борба с тероризма миналата есен френските власти имат право да забраняват напускането на френската територия на лица, заподозрени в подготовка да водят джихад, като паспортите им могат да бъдат отнемани, припомни министърът.

Ако ги пускаме да заминат, те участват в издевателства (като видеозаписи с обезглавявания). Когато се връщат, са психически увредени и по-опасни отпреди заминаването, коментира още Казньов.
Френските власти ще отпуснат 425 милиона евро за засилването на службите за разузнаване и сигурност в борбата с тероризма. Остро зачестиха и присъдите за джихадистка пропаганда. Днес Конституционният съд на Франция потвърди отмяната на френското гражданство на 26-годишен мъж от марокански произход, осъден за тероризъм. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна