Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова: Все още е възможно да се предизвика изслушване на Стоян Мавродиев в НС

Снимка: БГНЕС

Все още е възможно да се предизвика изслушване на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в парламента, като се настоява тъкмо за това, което изисква и законът, и директивата – публично да се обявят принципи на работа. Тогава вече Комисията не би могла произволно по този начин, по който в момента работи, да налага санкции, особено в толкова големи размери. Това коментира в предаването "Неделя 150" проф. Нели Огнянова, член на Комисията по журналистическа етика, относно наложените глоби на издания на "Икономедия" и изданието "Зов нюз" от Враца.

В казуси като този в едно демократично общество има различни видове контрол, чрез които може да се реагира, подчерта Огнянова и добави: На първо място, това е съдебният контрол – очакваме го. На второ място, може да се реагира чрез парламентарен контрол. Парламентът би могъл да вземе отношение.

Според Огнянова КФН може да се позовава на европейска директива за пазарна злоупотреба, но европейското законодателство определя и рамките на прилагането:

Основният въпрос не е в размера на санкцията, а че такава санкция не трябва да бъде налагана. /…/ Въпросът е как в България се въвеждат и прилагат инструментите на правото на ЕС. КФН прилага разпоредбата така, както тя смята за правилно. Смятам, че Комисията не е изпълнила задължението си по българския закон да огласява принципите на практиката, която тя ще има към медиите. Поне аз до този момент не знам да са огласявани принципи и критерии на практиката на КФН за работата с медиите. Ако се обърнем към директивата, ще забележим, че същият въпрос – за целта за осигуряване на финансова стабилност и съответно целта за запазване свободата на изразяване, е стоял и пред европейския законодател. Въпросът за този баланс има отговор в директивата за пазарна злоупотреба. /…/ Ние очакваме от КФН, когато тя има намерение по какъвто и да е начин да осъществява намеса в свободата на изразяване, да прилага принципите и стандартите на Хартата на основните права и Конвенцията за правата на човека. В конкретния случай смятам, че това не е направено – от една страна, за налагане на санкция за публикации в български медии, от друга страна – за защитата на тайната на източниците.

За рождения ден на БНР Нели Огнянова каза:

Най-голямото богатство на БНР са хората. Разговорът за обществената мисия трябва да започне от разговора за хората в Радиото, за тяхното обучение, за привличане на младите хора, за развиване на всички канали и форми на комуникация, защото Радиото има традиции, които в технологичен смисъл се променят, но Радиото има ценности, към които е важно да се придържа, за да продължава да има авторитета и доверието, които през годините е заслужило.

Обществените медии трябва да са гарант на стандартите, категорична бе Огнянова и добави: Това означава качествена журналистика, хората в медиите да не се огъват по отношение на корпоративен, икономически и политически натиск, критичната функция към властта – винаги будна, хората да имат ориентир за демократичните стандарти именно в журналистиката и поведението на обществените медии.

За свободата се работи всеки ден, категорична бе още Нели Огнянова.

Цялото интервю с проф. Нели Огнянова и блогъра Боян Юруков чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна