Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТИР карнетите поскъпнаха

С до 15 процента по-скъпо се продават от днес ТИР карнетите. Причината е поскъпването на швейцарския франк.

Увеличението на малките карнети е с около 6-7 лева и от 91 лева те вече се продават за 97 лева. Големите карнети вече струват 157 лева. Така увеличението на цените е с не повече от 13 до 15 процента. Това обясни Васил Пиронков, член на Асоциацията за международни превози и пътища. За миналата година продадените карнети у нас са били около 90 000:

Едва ли на 90 000 броя пътувания за малките карнети, които са най-много използвани - между 4 и 7 лева, ще даде чак такава голяма разлика, така че ще се понесе това абсолютно нормално. 25 процента е увеличен швейцарският франк, а в същото време с по-малко от 13 до 15 процента са увеличени карнетите.

Най-засегнати от поскъпването на карнетите ще бъдат превозите, които се правят до близки на България страни. Повишените цени на ТИР карнетите няма да се отразят на цената на транспортната услуга. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" напомнят на шофьорите, че валидността на годишните винетки за 2014-а година изтича на 31-ви януари. Шофьорите, които досега не са закупили стикер за 2015-а година, могат да го направят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна