Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: Загубите в електроенергийната ни система продължават

Рамадан Аталай
Снимка: БГНЕС

След като част от абонатите на ЕНЕРГО-ПРО получиха две фактури за ток с отчетено електричество за два месеца, вчера депутатите от комисията по енергетика към НС се събраха по спешност. Сред решенията на народните представители е след време да повторят тази среща с представители на трите ЕРП-та, на ДКЕВР и парламентарната комисия за наблюдение на енергийния регулатор, за да обсъдят и резултатите от проверките на електромерите.

Като "малко прибързано" определи решението за извънредното заседание на Комисията по енергетика нейният заместник-председател и депутат от ДПС Рамадан Аталай.

В предаването "Преди всички" той коментира, че първо е трябвало да се изискат отчети и данни кой и по какъв начин е нарушил законодателството, а така излиза, че са се събрали, за да покажат колко са ангажирани.

По всяка вероятност нарушение ще се окаже това, че падежът на плащането по двете фактури е на една и съща дата. Но, доколкото чух от ЕНЕРГО-ПРО, те са спазили наредбата и са отчитали по един път всеки месец – декември едно отчитане и януари второ отчитане. Идеята на политиците и журналистите, на всички в това общество, е да върнем доверието към институциите, доверието към ДКЕВР, спокойствие и доверие към бизнеса. Ако продължаваме да създаваме недоверие и напрежение в политическото пространство и обществото, няма да решим проблемите с електроенергията
, каза Рамадан Аталай.

Според него решение на въпроса може да се търси и в промяна на формулата, по която се формира цената на тока, и в свободния електроенергиен пазар.

Аз не съм убеден, че днес цената на електроенергията покрива всички производствени разходи, пренос и снабдяване, защото, ако при предишното управление получихме около 2,6 милиарда лева загуба в НЕК, тя сега е над 3 милиарда. Загубата в електроенергийната ни система не е запушена, тя продължава. И нямаме никакъв отговор от управляващите
, коментира депутатът.

Цялото интервю с Рамадан Аталай можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна