Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан Немо от село Люлин

| обновено на 10.02.15 в 10:44 БНР Новини



В края на миналата година по телефона с нас се свърза Александър Александров от ямболското сeло Люлин, за да ни каже, че е открил начин да произвежда електричество от морска вода и от близо година не ползва услугите на местното енерго.  
64-годишният мъж се занимава от години с рационализации и изобретения. Има два метода, внедрени в металургията, и авторско свидетелство за хидродвигател за производство на енергия от воден стълб.
Към най-последното му изобретение, обаче, го тласва неволята, тъй като в началото на миналата година от електроразпределителното дружество му спира тока заради 38 лв. дълг. След смъртта на съпругата си оцелява с вдовишката пенсия от 115 лв. Спасение от самотата намира в компанията на двете котки Мури и Маша, и на Библията. А светлината си осигурява пак от книгите – следвайки описания от Жул Верн начин, по който се движи подводницата Наутилус в романа "Капитан Немо".
Наш екип гостува в дома на Александър Александров в село Люлин и разполага с прототип на генератора, който от 6 месеца свети, без да е свързан с електрическата система. Той може да се види в Радио Стара Загора.


Чуйте целия репортаж на Красимира Лекова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени