Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО отрече, че в България върви мобилизация на резервисти

Министерството на отбраната отрече изказванията, направени в парламента от лидера на "Атака"  Волен Сидеров, че в България тече процес на мобилизация към военнослужещи от резерва.

Сидеров каза, че от партията му са проверили достигналата до тях информация, а част от военните окръжия са потвърдили, че са изпращали повиквателни:

Върви процес на мобилизация. Изпращат се повиквателни към военнослужещи от резерва, от запаса и те биват привиквани, след което им се казва къде точно ще се явят в случай на нужда, което още веднъж потвърждава нашите съмнения, че на тази среща на генсека на НАТО Столтенберг с премиер Борисов е било поставено искането да се мобилизират български военнослужещи.

От Министерството на отбраната обясниха, че в момента се прави проверка и актуализиране на списъците на ангажираните във военновременните формирования заради отпадането на хора по различни причини. В тези случаи структурите на Централното военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията.

България и Министерството на отбраната не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава, посочват в съобщението си военните. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна