Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шегата "Жена-президент", какво му е смешното?

Миглена Николчина и Илияна Балабанова-Стойчева в разговор за мъжките стереотипи в българската политика

Изказванията на премиера Бойко Борисов за "слагане" на жена, което той определи като шега, и думите на вицепремиера Меглена Кунева, че един почтен ръководител може да е "той" или "тя" станаха повод за дискусия за неизговорените аспекти в мъжко-женските отношения в предаването "Хоризонт до обед".

Културологът от Софийския университет Миглена Николчина, поетеса и феминистка, коментира, че Борисов успява да улови стихийните нагласи в обществото.

Мисля, че може би втория път Борисов се е шегувал. Защо не допуснем и това, че се е шегувал с българския бизнес, коментира тя.

През последните 25 години ние променихме българската граматика, която има чудесни възможности да изразява женски род, но той почти изчезва, когато искаме да говорим за нещата сериозно. Има много жени, които се занимават с много неща, но има тази идея, че когато се занимаваме с нещо професионално и сериозно, всъщност сме мъже.

Илияна Балабанова-Стойчева от Българския център за джендър изследвания:

Не ме изненада "изказването", нито "извинението" на Борисов. Изненада ме липсата на реакция на жените в ГЕРБ, защото те би трябвало да са по-обидени от мен.

Почти няма дълго управлявала политическа сила, която да не си е позволила антиженски изказвания. В политиката се срещат жени кметове, но на малки населени места. За да се променят стереотипите, са необходими активни политики.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна