Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер подготвя план, който да елиминира Тройката при предстоящите преговори с Гърция

Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер подготвя план, който ще доведе до елиминиране на мисията на "Тройката" в предстоящите преговори за дълга на Гърция, съобщава немският вестник "Ханделсблат".

Позовавайки се на източници от ЕК, изданието съобщава, че Юнкер ще отстъпи по едно от ключовите искания на новия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас, който заедно с финансовият министър Янис Варуфакис настояват да водят бъдещите преговори за дълга единствено с европейските лидери и отхвърлят досегашните правомощия на т.нар. "мисия на "Тройката", съставлявана от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд.

В същото време обаче "Ханделсблат" посочва, че премахването на Тройката от преговорите ще стане факт само ако новите гръцки власти потвърдят валидността на вече договорените ангажименти за реформи и строги мерки на икономии.

Изданието съобщава, че се очакват по-нататъшни дискусии по този важен въпрос към края на седмицата, когато Алексис Ципрас ще пътува до Брюксел.

Междувременно гръцкият заместник-министър на вътрешните работи Георги Катругалос предупреди безцеремонно германските данъкоплатци, че те няма да получат нищо, ако Гърция трябва да напусне еврозоната. 

Никой, включително и германците, няма да получат нищо, ако Гърция фалира, заяви Катругалос в днешно интервю за немския ежедневник "Билд".

Заместник-министърът на вътрешните работи настоява за преразпределяне на гръцкия дълг, но в същото време отхвърля опасенията, че немските данъкоплатци ще трябва да се "изръсят" допълнително, за да спасят Атина. 

ЕЦБ ще инициира преразпределение на дълга и ще започне да печата пари, посочва Катругалос пред немското издание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна