Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция е новият световен шампион по хандбал за мъже

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция е новият световен шампион по хандбал за мъже. Във финала на първенството на планетата в Доха французите победиха домакините от Катар с 25:22 гола. Франция е единствената страна, петкратен световен шампион по хандбал за мъже - 1995-а, 2001-ва, 2009-а, 2011-а и 2015-а година.

Минути преди началото на срещата домакините отново демонстрираха най-новото в техническата анимация и специалните ефекти, като накараха зрителите да станат на крака и да аплодират видяното. Теренът беше покрит с бяло платно, а върху него в 3D формат се появиха забележителностите на Катар, както и моменти от мачовете на двата финалиста. Катар поведе още в началото на мача с попадение на голмайстора си Здравко Маркович, но веднага след това Франция успя да вкара три бързи гола чрез Никола Карабатич /2/ и Алис Ньокас. Домакините заложиха на силата в защита и това им костваше три наказания от по две минути. Първо Хасан Марбук беше отстранен два поредни пъти, а веднага след него на пейката  отиде и Капоте. Класата на "петлите" обаче си каза думата и Франция контролираше събитията на терена до края на първото полувреме. Разликата в головете достигна до пет в средата на първата част /6:11/, като изключително концентрирани в защита и в нападение французите мачкаха своя съперник.

Първата част приключи при резултат 14:11 за Франция, а през второто полувреме Катар върна бързо два гола, но тима от Европа не позволи разликата да бъде стопена до равенство и чрез попадения на Никола Карабатич и Даниел Нарцисе отново " петлите" поведоха с три гола разлика. Няколко фантастични спасявания на Тиери Омейе не дадоха възможност на домакините да вкарат в продължение на няколко минути. Публиката на французите не спря да скандира името на Омейе, който от началото на турнира прави много силни мачове и е с положителен баланс при отразените удари. Разликата от 2-3 гола се запазваше до края на срещата, като определено Франция игра по-добър хандбал и заслужено триумфира с титлата на шампионата. 

Най-резултатен за "петлите" в мача стана Никола Карабатич с пет попадения, а за Катар голмайстор е Здравко Маркович със седем гола.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна