Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След поредното бедствие - отново питаме за причините

Снимка: Областна администрация Видин
Заради бедственото положение и опасността от преливане на язовир "Одринци" в добричкото село Владимирово хората бяха евакуирани. Нивото на язовира вече спада и е много възможно те да се върнат в домовете си още днес. Кметският наместник на селото Вълчо Вълчев разказа в предаването "Хоризонт до обед", че хората са добре и очакват да се приберат.

Грижи са им животните, които са останали в домовете и дворовете. Разбрахме се със заместник-кмета на общината да заведем хората да нахранят животните и да ги върнем отново. Храна има, топло е, в село Владимирово има около 40 евакуирани. Настанени са в училището и в клуба на пенсионера, там се хранят, има телевизор. Сутринта идва началникът на пожарната в Добрич, успокои ги, нивото на язовира е спаднало с 4 см. Много сериозни мерки се взеха, много експедитивна работа от страна на Общината, те помогнаха за настаняването на хората тук, каза Вълчев.

За хората от дуловското село Дулец обстановката едва ли скоро ще се нормализира. Приливна вълна преди дни потопи част от селото. Три къщи са съборени, други 11 са с унищожена покъщнина, удавени животни и срутени стопански постройки. Това се случва за втори път през последните пет месеца.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев е на мнение, че не се направило достатъчно за планирането на дейността, подготовката на силите и разполагането на достатъчни средства за борба с наводненията.

Държавата похарчи през последните две години 300 милиона лева, които по нищо не пролича през миналата и тази година, че са инвестирани за борба с бедствията. Най-малкото тази инвестиция следваше да бъде поставена на подходящите места и да бъде добре изучена от хората, които следва да работят с новите и съвременни машини. А информацията, която имам е, че две от новите и съвременни помпи са похабени от неправилно работене с тях.

Бурджиев коментира и предлаганите промени в системата на пожарната безопасност и защита на населението, чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна