Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за гарантиране на влоговете мина на първо четене в бюджетната комисия

Снимка: Капитал

Фондът за гарантиране на влоговете да може да предоставя ликвидна подкрепа на закъсали банки. Това предвижда приетият на първо четене от бюджетната комисия в парламента нов Закон за гарантиране на влоговете. С него се въвеждат и специални защитени депозити в рамките на три месеца, които ще са гарантирани до 250 хиляди лева. При несъстоятелност на банка всички вложители с гарантирани суми ще имат достъп до парите си в срок от седем работни дни. 

Защитените депозити имат социален характер и се отнасят за обезщетения от застраховка или при развод, както и при продажба на жилище. Те трябва да бъдат в отделна сметка, а по-високата гаранция до 250 000 лева ще е само за три месеца. В противен случай гарантирани остават парите до 196 000 лева за всички вложители. 

Според Цвета Михайлова от финансовото министерство целта е да не се стига до този сценарий. Затова се предоставя възможност при ликвидни проблеми на дадена банка Фондът за гарантиране на вземанията да й предостави временна помощ. 

Първо, ограничена до размера на сумите, които той би изплатил в процедурата след отнемане на лиценза. Така че той не може да приема прекомерен риск с това кредитиране. На второ място, всички тези действия на Фонда, извън изплащане на гарантираните депозити, се третират като държавна помощ, каза Михайлова.

Решението дали дадена банка има нужда от ликвидна подкрепа, ще се взема от БНБ, обясни Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете.

Ние можем да поискаме информация, ако някакви съмнения имаме, нещо сме поразбрали, имаме някакви лоши очаквания. Тогава ние можем да инициираме от "Банков надзор" да извърши проверка по наша инициатива, коментира Стратев.

Управление "Банков надзор" ежемесечно извършва проверки в банките по въпроси, свързани със Закона за гарантиране на влоговете. Проверки дали правилно се изчисляват влоговата база, вноските. Това е постоянна дейност, така че може да се твърди, че се очаква единствено да е поискана такава проверка от страна на Фонда за гарантиране на влоговете, посочи Тихомир Тимнев от БНБ.

С новия закон ще се промени начинът, по който се изчисляват вноските на банките във Фонда за гарантиране на влоговете.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна