Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренасочват течението на река Стряма, за да се предотврати по-сериозно разрушаване на диги

| обновено на 10.02.15 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Течението на река Стряма се пренасочва, за да се предотврати по- сериозно разрушаване на диги. По-рано днес река Стряма скъса дига на няколко места на територията на община Марица. Необходимо е да започне спешно укрепване, защото при евентуално покачване на нивото на водата са застрашени селата Трилистник и Калековец, предупреди пловдивският областен управител Розалин Петков. 

На пет места в продължение на приблизително два километра е скъсана дигата на река Стряма, каза кметът на община Марица Димитър Иванов, който вчера е инициирал среща с участието на експерти от "Басейнова дирекция" и "Напоителни системи". Това са институциите, отговорни за поддържането на съоръжението. Екипите на „Напоителни системи“ вече работят на място, подчерта Иванов:

Потенциална опасност към настоящия момент няма, защото нивото на водата не е толкова високо, но ние в момента трябва да вземем превантивни мерки, защото ако дойде водата, тогава по-трудно ще могат да се вземат превантивни мерки, за да не излезе от речното си корито.

През месец май миналата година бяхме изправени пред същия проблем  и за да не стигне водата до къщите в село Трилистник  се наложи да реагираме ние, каза още кметът:

Тогава общината инвестира собствени средства, макар и да сме в нарушение и взехме превантивни мерки, изградихме берми, но половината от бермите ги няма, те са отнесени отново от водата, тъй като по-нататъшни действия трябваше да се предприемат да се възстановят дигите.

Това, което може да се направи на този етап, е да се пренасочи водното течение на река Стряма, заявиха от "Напоителни системи". При подходящи климатични условия ще започне  укрепване и възстановяване на дигата.

Пловдивският областен управител Розалин Петков каза, че въпреки финансовите затруднения, които изпитват "Напоителни системи", те са поели ангажимент със средствата, с които разполагат, да започне спешно почистване на речното корито. Община Марица междувременно е ангажирала и фирми, които имат готовност да се включат в укрепването на дигата. Всички институции спешно трябва да потърсят държавни средства за справяне с проблема, категоричен беше кметът на община Марица Димитър Иванов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна