Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Главният секретар на МВР трябва да бъде сменен

Снимка: www.dnevnik.bg


Доц. Николай Радулов, експерт в сферата на сигурността, преподавател в Нов български университет, очаква обществен натиск, ако настоящият главен секретар на МВР не бъде сменен. Един некомпетентен и некадърен  човек е сложен на най-висшето реално управленско ниво в МВР.

В предаването "Преди всички" Радулов  подчерта, че в момента не всички информационни системи отгварят на стандартите и това създава възможност за нерегламентирано използване, каквото породи скандала около разработката "Червеи":

За пръв път информацията е толкова разнопосочна и не дава възможност да разберем за какво става дума. "Подслушването на  информационни масиви" - това е абсолютна глупост. Може би е получено разрешение за разработка на  хората, които  са работили с тези системи. Системите не  са узаконени. Сертифицирането им стои като един от основните проблеми на МВР. Някои системи не оставят следа дори  за това кой влиза в нея.
Разрешаващите органи трябва по-задълбочено да разглеждат исканията за СРС.


Законът е невероятно  лош. Обтекаемо са дадени описания на отделните способи. Отговорноста е размита. Лош закон.  Предишният закон, който беше критикуван, беше по-добър.

По повод доклада за разработката "Червеи",  по-късно днес предстои изслушване на председателя на националното бюро за контрол над използването на СРС в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и СРС-та.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна