Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сали Бериша:Сериозен проблем за Балканите представлява опитът на Русия за засилване на позициите й

Снимка: БГНЕС



Наблюдават се особени обстоятелства на Балканите. Първо - опит за настойчивост от страна на Русия за  засилване на позициите й на Балканите. Това представлява сериозен проблем. Второ - ситуацията с изборите в съседна Гърция и произтичащите от  тях неизвестни. Тези обстоятелства изискват особено внимание, каза бившият албански президент и премиер Сали Бериша.

По отношение на стабилността на държавите на Балканите, той коментира: В Южните Балкани основните процеси са демократичните. В този контекст това са обстоятелства, които идват след избори. И проблемите, които произтичат от тях, заслужават особено внимание. В Албания има висока степен на престъпност и корупция. Гърция заявява, че няма да следва повече помощния пакет на ЕС във време, когато този пакет или тази практика намали драстично големия икономическия спад, който в Гърция се наблюдаваше последните 6 години - от минус 20 % достигна до 0,6%. Действително страната достигна до реалната възможност за излизане от тунела. Разбира се, с големи жертви от страна на гръцкото общество. Новият премиер дава залози, че няма да продължи повече тази политика. Гърция като член на ЕС, като изключим голямата криза, която преживя, е изиграла своята положителна роля в процесите на интеграция, със своите инвестиции в много аспекти и в съседните страни.

Бериша  коментира и бъдещето на Македония: Проблематични са обстоятелствата в Македония и що се отнася до междуетническите отношения, така и до отношенията правителство-опозиция. Като последен пример за това е арестуването на лидера на опозицията, обвинен във връзка със секретните служби. Това са доста нетипични обстоятелства за една свободна страна. Независимо от проблемите, днес ние се сбогувахме с президента Желю Желев. През 90-те и годините преди това с президента Желев и с нашите партньори бяхме убедени, че стабилността на Македония е от особена важност за мира в района и ние двамата се опитахме да допринесем с всички наши възможности за стабилността на тази държава. Желю Желев е човекът, който убеди президента Елцин да признае Македония, докато аз отварях винаги вратите, когато Гърция се опитваше да блокира независимостта й. Още веднъж искам да подчертая, че стабилността на Македония е много важна. И й пожелавам да направи сериозни опити, за да подобри междуетническите отношения, което е от основно значение, разбира се, и отношенията правителство-опозиция трябва да достигнат европейските стандарти. На пръв поглед съмненията в междуетническите отношения са реални, в основата си, в съзнанието и в душите на гражданите, те остават същите. Преди 22-23 години аз настоявах пред тогавашния македонски президент, когото аз уважавам, един наистина умен политик, да се отвори педагогически факултет за албанците в Скопие. Не го направи. И след година, когато го срещнах, той ми каза, че македонската страна не одобри тази идея. Почти същото ми казва и македонският премиер днес, който ми е приятел. Казвам му: „Никола, въведи закон, валиден за всички и разреши най-накрая междуетническия проблем, за да въври напред страната“, а той отговаря, че трябват 30-40 години за това. И ако законите не действат с еднаква сила за всички, то в съзнанието и душите на гражданите остава едно чувство за несправедливост, което не е в полза на Македония. 

По отношение на културно и политическо сближаване между Прищина и Тирана, Бериша каза: Културата на албанеца, националната идентичност на албанците е много нормален процес. И не виждам защо идентичността на албанците на Балканите трябва да предизвиква притеснения.Напротив ние трябва да продължим с насърчаването и развитието на културната идентичност в региона ни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна