Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Боян Воденичаров представя своя нов компактдиск в Брюксел

| обновено на 17.02.15 в 11:30
Боян Воденичаров
Снимка: архив

Големият български пианист Боян Воденичаров представи своя нов компактдиск „Random Paterns” (”Случайни фигури”) в Кралската консерватория в Брюксел. Албумът съдържа авторска импровизационна музика, в която се долавя индийска рага и български фолклор.

Идеята е да покажа моите преживявания, свързани с импровизацията, които обхващат целия ми живот, защото импровизирам от дете. Просто ми беше любопитно да импровизирам, исках да видя какво има зад нотите, от какво е съставена музиката. Как се конструират акорди, как се правят фрази. Композиционно любопитство. – споделя музикантът.

Боян Воденичаров е не само блестящ инструменталист, достигал до високите върхове на изпълнителското изкуство, получил признание със серията си награди от международни конкурси: "Сенигалия" (1979), "Бузони" (1981), "Кралица Елизабет" (1983). Като носител на трета награда на конкурса "Кралица Елизабет" в белгийската столица самият той неколкократно е канен за член на журито на този реномиран форум. Боян Воденичаров е също композитор, импровизатор, джазмен, който още в младежките си години създава джаз трио, носещо неговото име заедно с Христо Йоцов (барабани и перкусии) и Владимир Гунев (контрабас).

Педагогическата му дейност започва в Музикалната академия в София, продължава в Кралските консерватории в Лиеж и Гент. В момента Воденичаров е професор по пиано и импровизация във Фламандския отдел на Кралската консерватория в Брюксел. Неговите музикални интереси са многопосочни. Като изследовател и интерпретатор на старинната музика той издава серия компактдискове с произведения на класиците, изпълнени на фортепиано солово и в камерни формации с негови колеги.

Чуйте повече за новия компактдиск в интервюто с Боян Воденичаров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна