Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Роб Фишер представя "Ню Йорк на Бърнстейн"

Роб Фишер

На 18-и февруари в зала "България" е третият концерт от цикъла "Музиката на Америка" на Оркестъра на Класик ФМ радио. Той е озаглавен "Ню Йорк на Бърнстейн" и специално за него у нас пристигна гост-диригентът от САЩ Роб Фишер.

Именитият маестро е една от водещите фигури в американската музика и музикален театър. Дирижирал е Нюйоркската филхармония в концертното изпълнение на "Моята прекрасна лейди". Дирижирал е Симфоничния оркестър на Сан Франциско в концертното изпълнение на "Суини Тод", което е удостоено с награда  "Eми". Създател и диригент е на концертния цикъл "Бисове", който печели "Тони". Носител е и на "Грами" за албума "Чикаго". Това са само няколко щрихи от биографията му. Предишното му гостуване у нас беше през 2012-а г., когато заедно с певицата Тари Кели поднесоха на българската публика музика от Ричард Роджърс.

Този път фокусът на програмата е музиката на Бърнстейн.
Ще изпълним фрагменти от 4 мюзикъла на Бърнстейн – "Кандид", "В града", "Чудесен град" и "Уестсайдска история". Всички те са много жизнерадостни. Ще ги представим в оригинал. Вие ще чуете Tonight и "Мария" така, както са прозвучали за първи път пред публика преди 50 години. След това знаменитата музика на Бърнстейн е била преработена от други музиканти в джаз и поп варианти. Те също са чудесни, но моят личен стремеж е да се върна назад към оригинала, към оркестрацията и вокалните партии, създадени от композитора. И така да се опитаме да разберем и да почувстваме това, което е вдъхновило всички следващи аранжименти. Имам двама прекрасни певци! Вокалните предизвикателства в мюзикълите на Бърнстейн са огромни. И ролите на Тони и Мария в "Уестсайдска история", и на Кандид и Кунегонда в "Кандид" са много сложни. Сопранът Крий Керико и тенорът Рос Ликайтс ги изпълняват красиво. Те пеят за първи път заедно и си партнират много добре. Така че сме вдъхновени и въодушевени за предстоящия концерт – споделя диригентът.

Чуйте цялото интервю с Роб Фишер в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна