Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението за дива природа "Балкани" започна кампания за опазване на скалолюбиви видове животни

Снимка: БГНЕС

Сдружението за дива природа "Балкани"  започна изпълнението на проект "Не сме сами на скалите". Ръководителят на проекта Симеон Рангелов заяви в интервю за предаването "Преди всички", че екстремните спортове като скално катерене и парапланеризъм могат да навредят на скалолюбиви видове животни:

Понякога районите, в които се практикува скално катерене, се припокриват с местообитанията на редки видове животни, част от които са застрашени, и има опасност едно такова влияние да им навреди. 

Нашата цел не е да ограничаваме спорта, а по-скоро да направим скалното катерене един устойчив спорт, който да се практикува, но да се намали негативното влияние върху животните. Най-честата практика, използвана в по-развитите страни, е с въвеждането на едни сезонни ограничения. Обикновено това са периоди, особено критични за скалолюбиви видове птици, обясни той.

Сдружението ще представи маршрути и места, където няма скалолюбиви видове птици и катеренето може да бъде целогодишно. Ще бъдат дадени и препоръки, които трябва да се спазват за опазването на птиците: 

Планираме също така и провеждането на работни срещи с институциите, които осъществяват контрола. Целим да се направят препоръки за документи, които регулират катеренето в основни райони, в които се практикува скалното катерене с цел защитата на тези скални масиви да стане по-ефективна и в същото време да не е на 100% ограничаваща. В момента се наблюдава едно пълно забраняване навсякъде, което не се спазва. Реално тези забрани са неефективни, тъй като всеки катери, където си пожелае. Много по-добре е да има по-смислени ограничения, които да са съвсем конкретни за определени периоди, които да се спазват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна