Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Карасимеонов: Убийството на Борис Немцов е свързано с политически цели

Снимка: БГНЕС

Ясно е, че убийството на Борис Немцов е свързано с политически цели. Направено е демонстративно и това е продукт на цялата политическа среда в Русия, каза политологът Георги Карасимеонов в интервю за предаването „12+3.

Режимът на Путин е авторитарен. В Русия има в момента една фасадна демокрация, която особено сега - със събитията в Украйна, се подкопава. В момента има четири парламентарни фракции, които изцяло стоят зад Кремъл, така че радикалната опозиция, към която се числеше и Немцов, е единствената реална опозиция в Русия и затова не е учудващо, че именно срещу него, като представител на тази опозиция, се отправят и куршумите, които преди няколко дни го сразиха под Кремъл. Историята на политическите убийства в Русия и в минало, и в сегашно време е добре позната, така че те не ме изненадват. Може да очакваме и други подобни. Те са много сериозно петно в съвременна Русия, върху режима, върху Путин, затова ще се опитат бързо да решат въпроса със следствието. За тях това е една провокация. Те визират и западни служби – една теза, която не е приемлива в момента, но е приемлива за самия режим, добави той.

Карасимеонов не изключи убийствата и репресиите да продължат и срещу други членове на опозицията:

Видно е, че властта в Русия ще използва убийството, за да си разчисти сметката не само с него, но и да получи документация от него, това може да е повод да продължат атаките срещу други членове на опозицията. Може би Навални в момента е подложен на съдебни и други репресии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна