Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен": Отново за любовта и живота на жената

Откакто съществува най-древният музикален инструмент - човешкият глас - жената, носителка на топлота, красота, любов... е постоянно възпяван обект: възвишено или с хумор, със страст, с тъга или възторг - всяка епоха, всяка нация влага своя колорит в музиката, посветена на любовта и живота на жената. Най-стара е рицарската любов: тя е идеална, защото е непостижимо духовна. Ще слушаме песни към Дулсинея, отправени към обожавания обект от измисления рицар с кристално чистото сърце - Дон Кихот; музика от Равел и Жак Ибер, пламенна, страстна, колоритна.
И Бетовен, който е на равни времеви разстояния от рицарството и от Равел, е отправил нежни послания - „Към далечната любима”. И тук любовта е идеална и красива, вероятно защото любимата е далеч...
Може би единственият случай в историята на музиката, когато кулминацията на любовното чувство е осъществената близост на двамата влюбени, е безсмъртната любов на Клара и Роберт Шуман. И двамата си посвещават песни, въодушевени от сбъднатия блян - да бъдат заедно. В предаването са включени песни на Клара по стихове на Рюкерт.

9 март
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна