Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: ПФ ще подкрепи Румяна Бъчварова

Снимка: БГНЕС

Патриотичният фронт вероятно ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, заяви Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт:

Разбрахме, когато разбрахте и вие, когато разбраха и всички, които бяха в залата и наблюдаваха заседанието, когато беше обявено от министър-председателя. При положение че министър-председателят е този, който по Конституция съставя кабинета и го предлага, и го предлага на парламента, това е негово право – да предложи един или друг министър. Наше право е да гласуваме, но мисля, че след като министър-председателят е предложил, ние ще подкрепим нейната кандидатура.

Имало е много пъти случаи, когато начело на министерството са стояли професионални полицаи и е имало пак сътресения, така че не е гаранция, че ако си част от системата, всичко е мирно и спокойно, а ако си външен на системата, има сътресения. Така че не мисля, че една или друга кандидатура може да донесе сътресения, разбира се, трябва да се спазва законът, да се съблюдават интересите на българските граждани, да се действа енергично, защото пред МВР има изключително много сериозни проблеми за решаване. И един от първите проблеми, с които трябва да се заеме новият министър, е изработването на тази програма, за което ние от ПФ говорим, тази програма за преодоляване на проблемите с битовата престъпност.

Каракачанов каза, че "Патриотите" не са разбрали конкретните причини за оставката на Веселин Вучков:

От самото изказване на министър-председателя не стана ясно защо. Беше обяснено как е станало подаването на оставка. Разбира се, всеки един министър е в правото си по лични причини или по политически причини, или поради несъвместимост за изпълняване на своите задължения, ако има конфликт със своите колеги или неразбиране от страна на Министерския съвет, да си подаде оставката. Това е негово право. Причините според мен са ясни, може би нежеланието на г-н Вучков да работи с някои от хората, които завари като екип в МВР и службите за сигурност.

Каракачанов коментира и думите на Бойко Борисов, че при важни гласувания партиите, които подкрепят управлението, са създали усещането, че ДПС поддържа кабинета: 

Не сме го създавали ние това усещане, а самото гласуване на ДПС създаде това усещане не само в нас, а в цялото българско общество. Това – първо, защото гласуването на ДПС в някои моменти, в които при гласуването на коалиционните партньори желаехме да има повече дебати, повече яснота и да има повече разбиране и слушаемост, както се казва, когато ГЕРБ прибягваха до вкарване на някои решения в 12 без 5, както беше случаят с частните пенсионни фондове, ние имаме право на собствено мнение, ние не сме машинки за гласуване. Плюс това, извинявам се много, но това правителство сме го избрали ние, а не правителството е избрало депутатите от ПФ. В нашата програма има неща, които се разминават с определени решения на правителството. Тук има един много прост въпрос – чии интереси обслужваме – на хората, които са ни избрали, или гласуваме автоматично, без да мислим. В това отношение нашето поведение е много ясно и прогнозируемо.

Интервюто на Снежана Иванова с Красимир Каракачанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна