Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Угърчинска: Планът за свалянето на Кадафи е бил ясен година преди избухването на "Арабската пролет"

Снимка: БГНЕС
Почти година преди избухването на "Арабската пролет" е било ясно, че има план за сваляне от власт на либийския лидер Муамар Кадафи. Освен опозицията в Либия в него са участвали и представители на службите. Това каза в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" журналистът Румяна Угърчинска, която живее и работи в Париж, и е автор на книгата "За кожата на Кадафи":

Книгата "За кожата на Кадафи" е посветена на начина, по който опозицията на Кадафи се е опитвала да го отстрани – физически или чрез преврат в продължение на 40 години. Тя разкрива също тайните войни и интриги на всички велики сили, които са поддържали определените опозиционни сили. Когато едните са се опитвали да го елиминират, други са правили така, че информацията да стигне до Кадафи. Това е и част от Студената война. По този начин Кадафи остана на власт в продължение на 40 години – всъщност спасен от тези, които са искали да го убиват. През 90-те години тези, които най-настоятелно се опитват да го убият, са либийската и ислямска бойна група, създадена по подобие на алжирската ислямска бойна група и които са част от джихадистите в Афганистан.

В изданието е описано и формирането на ислямистките организации в Либия, загатна авторката и допълни, че в книгата има десетки разкрития, като например:

Катарските служби са искали от българските служби, и то 10 или 12 месеца преди въобще да се заговори за "Арабска пролет", дали те биха се заели с въоръжаването и тренирането на либийски опозиционери, които желаят да свалят Кадафи.

Премиерата на книгата е в сряда 11-и март от 19 часа в София. От нея може да се разбере, че българските служби и дипломати с години са се борили за освобождението на българските медици от Либия през 2007-а, заяви Угърчинска:

Българските служби, дипломации и куп отговорни личности, бих казала, от България в продължение на години са се борили за това освобождаване и все пак то е било издействано в един момент, но по съвсем друга схема. В самолета, който е трябвало да върне медиците от Либия към България, е трябвало да бъде г-жа Фереро-Валднер, която е комисар по външните работи на ЕС и която води много дълги разговори и преговори със Сейф ал Ислам, за да осигури това освобождаване, но в един момент се явява г-жа Саркози, казва, че тя ще ги освободи, което и става. Има много предположения защо бе направено точно така. Остава и България да реши да разкрие своята истина и своята част от истината с архивите за фонда "Бенгази", които, предполагам, съществуват, но не ми бе даден достъп до тях от МВнР.

Експертът по сигурността Славчо Велков припомни, че във Франция е имало арестувани във връзка със спонсориране на предизборната кампания на Никола Саркози от страна на Кадафи. За сестрите са платени и  пари, коментира Вълков. Според него обаче информацията няма да стане публична в близките години.

Интервюто на Лили Маринкова с Румяна Угърчинска и Славчо Велков  можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени