Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Илчев: Не се подготвя нов политически проект

Снимка: БГНЕС

Инициативен комитет от над 100 политици, общественици и спортисти призова политиците да използват капацитета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. На пресконференция днес Станимир Илчев, бивш депутат от НДСВ, чийто лидер беше Сакскобургготски, поясни, че инициативата не е сделка със сега управляващите, за да бъдат запазени така наречените "царски имоти".

Но някои цели в политиката се нуждаят от пряко, лично, персонифицирано инструментализиране. Ако към Сергей Станишев, Цецка Цачева и Бойко Борисов се добави цар Симеон Втори, трябва ли да се питаме какъв би бил ефектът?! Аз не казвам, че всички очаквания трябва да се концентрират върху него, но да се правят институциите, че у нас, през 2015-а година, няма човек-институция, това говори зле за институциите. Нов политически проект не се подготвя, най-малко чрез тази декларация и подписка, но питайте един войник, който се връща от война, ходи ли му се на война, първият отговор е "не", но ако се обяви нова война, войникът отива.

Огнян Герджиков каза, че има право да се говори за институцията "българска корона", въпреки че в Конституцията така институция няма. Тази тема ще се обсъжда на специална конференция. Бившият министър на земеделието в правителството НДСВ-ДПС Мехмед Дикме успокои, че Симеон Сакскобургготски няма намерение да се кандидатира за президент: Царят няма да става президент, но ако се кандидатира и хората го изберат, защо да не стане?! 

Репортажа на Добромир Видев, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени