Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оборотът на Българската фондова борса се срина със 75% през февруари

Оборотът на Българската фондова борса се срина със 75% през февруари. Вероятно за повечето от нас това звучи неясно и далечно като тематика, но реално това има пряко отношение към парите ни за втора пенсия. А и както всички знаем, състоянието на капиталовия пазар е огледало на това какво се случва в икономиката ни. 

Парите за втора пенсия в пенсионните фондове намаляват правопропорционално на срива на борсата. Това обяви пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев. Само за февруари спадът на оборота на борсата е 75 на сто. Такев обясни, че реално партидите се влияят от цените на акциите: 

Колкото са по-ниски акциите на цените на Българската фондова борса, толкова са по-малки инвестициите на пенсионните фондове, а фондовете именно инвестират парите, които получават осигурените лица, респективно пенсиите при равни други условия биха били след време по-ниски. При всички положения спадът на борсата обаче е право пропорционален на намалението на стойността на пенсионните партиди в пенсионните фондове.


Повече информация за тези резултати можете да чуете от репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна