Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Няма политическа воля да бъде направена реформа в МВР

Снимка: БГНЕС

Министър Веселин Вучков започна някаква реформа в МВР и тя беше догорена в правителството, особено с министър-председателя, с Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, каза изпълнителният директор на "Риск монитор" Стефан Попов в интервю за предаването "Преди всички".

Според тях, това е много амбициозна реформа, тя е административна. Под административна те разбират реформа в областта на това, което се нарича "Човешки ресурси" – трудово-правните отношения и най-накрая това, което горе-долу се разбира, е, че под реформа разбират една граница между полицаи и неполицаи, между полицаи и обикновен държавен служител в МВР. След всичко това идва една малка забележка, че тази реформа е много дълбока, но тя ще засегне хората, назначавани от тази година, т.е. голямата реформа, която това правителство обещава и за която представиха Пътна карта, ще засегне МВР от тук нататък в бъдещето. Изисква се нещо много по-сериозно и по-дълбоко за МВР. Това е един гигант, който дублира всички функции на държавата. Това е един колос, който е изключително неефективен, контрапродуктивен, който дори не може да се управлява добре, добави той.

Според него няма политическа воля да бъде направена реформа в МВР: Няма дори идея как да се направи такова нещо. Реформа на МВР означава функционална реформа. Дори не толкова структурна. Трябва да си изясни управлението на страната – какво означава МВР, каква роля изпълнява в обществото и какви функции има.

Попов коментира, че е възможно да се формира нова структура, която да е 3-4 пъти по-малка от сегашната: Така ще бъде много по-ефективна. Второ – ще пести много повече пари. Трето, което бих сложил на първо място – фигурата на полицая ще застане в това министерство като основна, около която се завърта всичко. Сега тя е омесена във всичко останало, в резултат на което цялото министерство няма профил на министерство, а на държава.

Румяна Бъчварова е извънредно прагматичен и смислен човек. Тя ще направи това, което в първите дни ще каже, че ще направи. Нашето твърдение е, че това нещо е много малко и незначително. Не заслужава този спектакъл, който ГЕРБ устроиха преди месец, представяйки Пътната карта. Това е една Пътна карта до една доста скромна дестинация, каза още Попов.


Цялото интервю на Силвия Великова със Стефан Попов чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна