Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 населени места в страната все още са без ток

Снимка: Светла Бондова

По последна информация над 400 населени места в страната все още са без ток. Откъснати от света остават села в областите Кърджали и Смолян

Цялата община Ардино е без електричество пето денонощие. Всички групи на EСО са изпратени в този район. Привлечени са и допълнителни екипи на EVN за отстраняване на повредите в селищата в останалите общини на област Кърджали. Без ток все още са 218 населени места, до 130 няма достъп. Най-тежка остава обстановката в община Ардино.
Възстановено е подаването на вода в Ардино, след като беше доставен 100-киловатов генератор за помпената станция. Заради очакваното снеготопене е въведено денонощно дежурство на язовирите от каскада "Арда".
Тази сутрин екипите на пожарната и спешната помощ успяха да пробият пътя до село Синчец, за да транспортират до болницата в Кърджали пациентка с инсулт. От вчера спасители и медици газят преспите до крумовградското село Бук, където има сърдечно болен. 

Две села - Лъкавица и Дряново, все още са без ток в бедстващата община Лъки.  Очаква се електричеството там да бъде възстановено до вечерта.  Шести ден не е разчистен пътят до с. Брайковица. Продължава работата на аварийните екипи и по разширяването на трасето до село Манастир. Останалите пътища в общината са проходими при зимни условия, заяви кметът на Лъки Валентин Симеонов. Ваканцията за учениците там ще продължи до края на седмицата.

Започна и денонощното наблюдение на язовирите в област Кърджали. В язовирите  "Кърджали" и "Студен кладенец" вече се освобождават водни обеми преди топенето на снега, съобщи за "Хоризонт" областният управител Илия Илиев. Снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт. Най-сериозни проблеми с пътищата от републиканската мрежа има в Неделино и Баните. До десетки селища още няма път, но се прави всичко възможно да се стигне до тях. В общинския център на Баните все още няма ток. Късно снощи беше възстановено електрозахранването в село Давидково, каза за "Преди всички" заместник областният управител Зарко МариновВидях огромни дървета, натрошени като клечки. Снегът е толкова тежък, че там, където има пътища и далекопроводи, на много от линиите трябва да бъдат възстановявани дълго време. Дойде токът в село Давидково. С дървосекачи екипи на EVN ще се опитат да помогнат на енергийния системен оператор да се възстанови захранването към общинския център в Баните. Все още има 7 населени места, до които не е пробит никакъв път. В някои населени места няма покритие на нито един от мобилните оператори. При това положение хората не могат да извикат и 112.
За овладяване на ситуацията в област Смолян работят допълнително 140 души с техника на Системния енергиен оператор, разделени в 32 екипа. От ЕVN работят над 120 души и допълнителна техника. За почистването на пътищата са мобилизирани 120 души от други места в страната и 130 единици спомагателна техника. На кризисния щаб в Смолян помага 101-ви Алпийски батальон с целия наличен състав и техника. Над 120 доброволци от Смолян и от Българския червен кръст вече дни си проправят път до критичните точки и доставят на хората хляб и лекарства. 

Възстановено е движението на влаковете в участъка Септември – Велинград, което беше прекъснато в неделя след обилния снеговалеж и паднали дървета по железния път. Все още не се движат влакове в района на Велинград до Добринище, където продължават възстановителните дейности. Много села в областите Кърджали и Смолян остават откъснати от света, снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт, казаха дежурните от служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Шести ден близо 80 селища в Смолянска област са без ток заради обилния сняг, който падна необичайно в началото на март. От всичките 10 общински центрове на областта единствено без ток е все още Баните.

Отменено е бедственото положение в Якоруда. Във всички населени места на общината електрозахранването е възстановено, пътищата са почистени и проходими. От днес са възобновени и учебните занятия в училищата. В област Благоевград няма бедстващи хора и населени места. Основните пътни артерии са почистени и където е необходимо обработени с луга и пясък. Остава ограничението за движение на тежкотоварни автомобили през прохода Юндола.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна