Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата община Ардино няма ток вече пето денонощие

Снимка: Община Белоградчик

Пето денонощие без електричество е цялата община Ардино. Всички групи на енергийния системен оператор са изпратени в този район. Привлечени са и допълнителни екипи на EVN за отстраняване на повредите в селищата в останалите общини на област Кърджали. Днес беше възстановено подаването на вода в Ардино, след като беше доставен 100-киловатов генератор за помпената станция. Заради очакваното снеготопене е въведено денонощно дежурство на язовирите от каскада "Арда".

В цялата област все още има недостъпни селища. На терен работят 48 тежки машини и 8 роторни снегорина. 90% от републиканската мрежа е отворена, но без достъп са третокласните пътища. Към там е насочена част от снегопочистващата техника. Дни наред в снежна блокада е малкото чернооченско село Стражница. Преспите по пътя към него надхвърлят 2 метра. Хората са газели с часове през тях, за да купят хляб, сол и брашно от общинския център. И свещи.

Най-критичното място в района на Черноочене е Безводно. Общинският кмет Айдън Осман също се включил в битката със снега. Дори се наложило да спи в преспите, в резултат на което ръката му измръзнала. Казва, че е невъзможно пробиването на пътя към отдалечените в планината села.

Има много паднали дървета, паднали жици и стълбове на EVN. Там вече се усложнява от това, че няма как да пипаме техни съоръжения, за да не им нанесем по-големи поражения.

Над 300 сигнала са получени от началото на бедствието до днес. Продължава извозването на пациенти на хемодиализа, родилки и осигуряване на лекарства за тежкоболни в бедстващите селища.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени