Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Згуровски: Проблемът с инцидентите с лавини е, че не се спазват правилата

Проблемът в България е, че не се спазват правилата. Така доц. Кръстьо Згуровски – ръководител на сектор "Снежни спортове" в НСА коментира последните инциденти, когато туристи загинаха от лавина, след като караха извън пистите, а друг беше ранен при свличане на снежна маса. Според Згуровски в Банско разполагат със съвременно съоръжение за предотвратяване на лавини, но може такива да се сложат навсякъде:

Не само в Канада, но и в европейските държави има такива съвременни системи, които чрез тях се сваля снегонатрупването, за да се предотврати и самото образуване на лавини. В Банско има точно в тази част, която е откъм ски зоната. Няма как да се разположат такива системи навсякъде и трябва да е ясно, че не само операторите и ски зоната трябва да се контролира. Тук, това, което може да се направи, е първо да има едно много добро взаимодействие – все пак да е ясно, че Планинската спасителна служба е тази авторитетна страна, компетентна, която трябва действително да се приеме като такава, която да преценява и да информира за този проблем. Във водещите страни, най-вече в европейските, алпийските, в Швейцария примерно, има Институт за изследване на снега и лавините, където работят инженери, специалисти, въобще проблемът е много сериозен.


В България проблемът е, че както за много други неща, не се спазват просто правилата, липсва тази култура, в случая може да я наречем ски култура, не се спазват тези правила, интерпретират всякакви сведения, бюлетини информационни, които се отнасят за опасностите в планината и за съжаление това, което е по пътищата, това е и по пистите, това е и извън пистите.


Има тези три основни категории, които са известни в целия свят – пистите, които редовно се контролират, обработват и защитават от опасности в планината. Друга категория това са маршрутите за ски – те се маркират, защитават се от опасности в планината, но не се контролират редовно и не се обработват. Третата категория, която очевидно предизвиква тази национална дискусия, това са свободните ски зони, които нито се контролират, нито се обработват, не са защитени
от опасностите в планината, но това не означава, че те не се следят и не се подава редовно информацията.


Според Кръстьо Згуровски ключовата дума при обсъждането на проблема е "взаимодействие":

Основната ключова дума е взаимодействието между Планинска спасителна служба и други такива отговорни субекти, да речем едно такова представителство е Българското сдружение на ски учителите, които подготвят на различни нива ски учители. Друг ключов субект, това са ски операторите, които разполагат с изкачвателни съоръжения, които трябва да бъдат обслужвани информационно от такива лавинни бюлетини. Трябва да има непрекъснат обмен на информация, защото тук проблемът не трябва да се централизира, защото очевидно Пирин и Рила са планините, където има най-голям риск за падане на лавини и от изключително значение са регионалните такива служби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна