Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Иванов: Бойко Борисов направи опит за разграничение от политическия популизъм

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов направи опит за разграничение от политичесия популизъм. Така експертът по етнически отношения и преподавател в Нов български университет доц. Михаил Иванов коментира изявлението на премиера след вчерашната размяна на реплики в парламента на тема "Етническа толерантност".

Този път министър-председателят направи опит и то ясен опит да се разграничи от етническия популизъм, което смятам, че е в правилна посока. Защо е важно този разговор да се води и то активно? Защото национал-популистите в България, национал-популистическите партии започват да прехвърлят определени граници. Особено характерно напоследък е това за Патриотичния фронт, който е в управляващата коалиция, и си позволяват негови представители, особено г-н Валери Симеонов, си позволяват от парламентарната трибуна да използват думи, които са недопустими в политическия разговор у нас. Вчера той използва атентата в Буново, за да извлече политическа изгода. Тръгвайки от него, той се нахвърли върху малцинствата в България, използвайки между другото удобната мишена Движението за права и свободи, които действително се намират в, бих казал, пълна политическа изолация днес. Но той прехвърли границата и по отношение на ромското малцинство, и на турското малцинство, казвайки съвършено недопустими думи.

Какво се случи по нататък в залата е хубаво малко по-подробно да го кажем. Кой реагира? Естествено ДПС и Лютви Местан реагираха остро, но по-нататък гузно мълчание и от страна на БСП, и от страна на АБВ, и от страна на БДЦ. Единственият, който направи опит да се разграничи, който се разграничи и каза: "Аз това няма да го толерирам", беше Бойко Борисов. В този смисъл казвам, че неговата позиция е разумна. 

Михаил Иванов каза, че част от политиците отклоняват вниманието от реалния девен ред на обществото с националистически и популистки изказвания:

25 години ние в България имаме политици и много малко държавници, защото през цялото време гоним партизанската изгода, гоним броя избиратели, които ще привлечем. Действително масовото съзнание, нагласите се развиха в една много тревожна посока, все повече и повече нараства броят на онези, които имат негативно отношение към малцинствата, към бежанците, към другите, т. е. става дума за едно нарастване на ксенофобията. При това положение разбира се, че е политически изгодно да си мълчим, когато някой ругае малцинствата, за да не подразним своите националистически мислещи избиратели.

Какво правят тези хора? Те ни правят всички нас, избирателите, на глупаци. Те ни занимават с неща, които не са в реалния дневен ред днес. Какъв е реалният дневен ред? Една седмица вече, осем дни, Южна България е затрупана от сняг. Българските избиратели трябва да знаят, че онзи политик, когото не го е грижа за реакциите, проблемите на обществото, а иска да спечели избиратели, той използва демагогията и национал-популизма, за да привлече онези, които няма да се усетят.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна