Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лясковец откриват паметна плоча на убития спецполицай Емил Шарков

Точно преди една година в Лясковец се проведе полицейската операция, при която загина Емил Шарков
Снимка: БГНЕС

Командосът Емил Шарков загина точно преди една година, когато в Лясковец беше проведена специализирана полицейска операция за обезвреждането на барикадиралия се в дома си Петко Петков. При акцията Шарков беше застрелян от Петков. В памет на баретата в Лясковец ще бъде открита паметна плоча, по инициатива на Общината.

Въпреки трагичния край на тази операция, беше решен един проблем, който стоеше пред училището и децата на град Лясковец – случая със стрелеца Петко Петков и натрупания боен арсенал в него. Този проблем обаче беше решен с цената на човешки живот и още трима ранени спецполицаи. Това показва, че в обществото все още съществуват проблеми, които трябва да бъдат решавани, особено в районите, където има учебни заведения
, коментира година след случая Николай Кожухаров, директор на училище "Максим Райкович".

Кожухаров каза, че учениците вече използват спокойно спортните площадки в двора на училището и улиците около него, които са били затворени заради предупрежденията, отправяни от Петко Петков.

Кметът на Лясковец Ивелина Гецова заяви, че контактува често със съпругата на Емил Шарков, която днес ще присъства на откриването на паметната плоча. 

Може би месец след събитията излезе като инициатива, че ние желаем такава плоча да има в Лясковец, за да остане като спомен за онзи трагичен ден, в който си замина един млад човек, изпълняващ своя професионален дълг. Смятаме, че обществеността на Лясковец първо го желае и ние трябва да отвърнем на това желание, и второ – за нас е важно този ден да не се забравя, посочи Ивелина Гецова.

Разговора с Николай Кожухаров и Ивелина Гецова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени