Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечо Станков: Справихме се отлично с всеки проблем, който изникваше в процеса на бедствието

Жечо Станков: „Чирен“ ни дава възможност да захранваме държавата с ток над 60 дни

Наредбите за сервитутните зони, които ще бъдат променяни, не са само в ресора на Министерството на енергетиката, а и в ресора на други министерства, така че това ще бъде стиковано и междуведомствената координация, която беше на много високо ниво по време на бедствието, ще продължи и след него, за да се предприемат всички превантивни действия, за да се избегне това в бъдеще, каза заместник-министърът на енергетиката  Жечо Станков в интервю за предаването „Неделя 150“.

Станков коментира и идеята за вкарването на електропроводниците под земята: Въпрос на не кратко време е да могат да бъдат преустроени тези проводници в подземни. Действително си пролича, че там, където кварталите и градовете са захранени с подземни проводници, там най-бързо беше възстановено електрозахранването. Активността е пак съвместна, защото това е свързано със стиковка както на министерства, така и на местно ниво и по инициатива на ЕРП-тата.

На въпрос дали ще се търси отговорност на ЕРП-тата, заместник-министърът отговори: Отговорност ще се потърси, въпреки че бях на място и в община Ардино и това, което видях, преспите от над 2-3 метра, беше над възможностите, на която и да е електрическа мрежа, за да може да отстои на набезите, както на дърветата, така и на натрупалия се сняг по далекопроводите. Всеки е в правото си да търси правата си пред съответните органи. Ако някой има претенции, спокойно може да се обърне към Комисията по енергийно и водно регулиране.

По отношение  наводняването на рудници, Станков каза: Рудникът мини „Марица-изток“ беше наводнен заради голямото ниво на водата. Вече е отводнен. Възстановена е и ж.п. линията и доставките на въглища се очаква да бъдат нормализирани. Както държавни, така и частни рудници пострадаха от това, като ние не ги делим, защото те за нас са еднакво приоритетни. От една страна създават работни места, от друга страна – внасят и доста високи финанси в бюджета на общините. Работили сме приоритетно и в посока отводняване на рудниците. Всеки един проблем, който изникваше в процеса на бедствието, го решавахме с всички налични средства и смятам, че се справихме отлично.

Станков коментира и договора с „Уестингхаус“, който е до 31-и март: Там е създадена работна група, в която присъстват както представители на „Уестингхаус“, така и от страна на АЕЦ-а, на БЕХ и МЕ. Повярвайте ми, че клауза по клауза се оглежда договора, който е подписан от предшествениците ни и ще бъде оценена всяка една от тези точки преди да се вземе решение. Времето е малко, но работната група заседава. Към този момент не мога да кажа, че ще бъде удължаван срокът. Работната група в момента работи с добри темпове.

По отношение на газовите доставки от Русия до Украйна, осигурени до края на март и съответно запасите на България в „Чирен“, Станков посочи: В „Чирен“ разполагаме с над 200 млн. куб. метра газ, като дневната консумация в зависимост от метеорологичните условия варира. Средната е около 8 млн. куб. метра газ на ден. Това, което превантивно сме направили – разговаряли сме с Гърция, откъдето имаме уверението, че при евентуална криза, реверсивно ще ни подадат газ, за да балансираме нашия пазар. Отделно по самата газопреносна и газоразпределителна мрежа имаме достатъчни количества, с които да издържим няколко дни. „Чирен“ ни дава възможност над 60 дни да захранваме държавата без проблем, като това е свързано с някакви ограничителни режими.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна