Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва инициативата "Да създадем България 2020"

Начало на кампанията в Търговище
Снимка: Евтим Петков

От днес в цялата страна започна  инициативата „Да създадем България 2020“. Областните информационни центрове ще организират допитване до гражданите, относно възможностите за подобряване на живота във всяко едно населено място, чрез проекти, финансирани с европейски средства.

Чрез изнесени приемно във всички общини в страната, до края на март, на гражданите ще бъдат раздавани информационни материали. Те имат възможност да попълват и анкетни карти,  в които посочват потребностите и желанията си за подобряване на живота в населените места, съобщи Росица Кривирадева от Областния информационен център в Ловеч.

Какви проблеми могат да се решат. Доста добри предложения сме получили от хората. Предимно са посочили проблемите с инфраструктурата и състоянието на пътната врежа. Има и за социални услуги, за възрастни хора, особено по селата, които тоново се оказаха изолирани от европейското финансиране. Имаме предложения за разнообразяване на забавленията в Ловеч  като необходимост от басейн, необходимост от кино.

Кривирадева допълни, че допитването ще се прави и  електронно. Резултатите от него ще бъдат предадени на общинските администрации, които пък ще трябва да представят проектната си  готовност. В края на кампанията ще бъдат изготвени информационни карти  на потребностите на хората, които ще насочват общините по кои програми да изготвят проектите си, а Областните информационни центрове ще  им предлагат възможностите за финансиране с европейските средства.

Областният информационен център в Търговище  информира, че кампанията ще премине в два основни етапа. Първият цикъл включва анкетно проучване, какво искат да променят хората в своето населено място с европейските средства в следващите 6 години. Предвижда се в Попово, Опака, Антоново и Омуртаг да се организират открити приемни, в които посетителите ще попълват  анкетни карти, обясни ръководителят на екипа  Милчо Тонев:

В община Търговище, проектите, които биха се реализирали, 38 процента от тях са от програмата „Развитие на човешките ресурси“. В община Търговище има и много други неща, така че тук със сигурност няма да представим само една оперативна програма.“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна