Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eyot с концерт в Първо студио на БНР четири години по-късно

БНР Новини
Eyot пред БНР (септември 2011 г., архив на „Аларма”)
Снимка: Миленко Йованович

Слушали ли сте балкански джаз, който да съчетава енергията на Nirvana и атмосферата на E.S.T., запазвайки обаче и специфичния вкус на нашите географски ширини? Ако не ви се вярва, че такова нещо съществува, заповядайте на 26 март в БНР, за да се убедите с ушите и сърцата си. Сръбският ню-джаз квартет Еyot ще представи новия си албум Similarityв рамките на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз”. Денят е четвъртък, 26 март, а вратите на Първо студио на БНР отварят точно в 21.00 ч. Третият албум на групата, който излезе преди няколко месеца, е записан и продуциран от Джим Бар (басиста на Get The Blessing и Portishead), като в една от пиесите гостува и брас-секцията на Get The Blessing в лицето на тромпетиста Пийт Джъдж (и него ще го видим по-късно - през април - в София) и саксофониста Джейк МакМърчи.

СнимкаЕyot имат своя собствена история с „Аларма Пънк Джаз” и Първо студио на Националното радио. През септември 2011 г. там беше един от последните им концерти като „малка група”... и само няколко месеца по-късно последваха наградата на MIDEM в Кан, участията им на международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, турнетата из Русия и цяла Европа, пълните зали на тяхна родна територия...

Групата носи нещо от звука и енигмата на великани като E.S.T. и The Necks, следвайки обаче своя собствен джаз, в който има и пост-рок, и минимализъм, и далечни балкански реминисценции в мелодиите, и много, много ембиънт. Един от онези видове музика, които после човек обича да си припомня със затворени очи...

* С гордост го казвам вече втори път, а знам за тях едва от вчера, Еyot са една от онези млади групи, които доказват, че за музиката няма бариери, ако е качествена - Рамбо Амадеус (2012)

* Фактът, че Еyot са свирили на джаз, пънк и рок фестивали, както и в културни центрове, казва нещо за специалната химия на музиката им - Йън Питърсън (All About Jazz)

* Неочаквано красив и ясен звук - Давид Албахари

Програмата на „Аларма Пънк Джаз” до края на юни включва още концерти на италианците La Confraternita Del Purgatorio (заедно с Doesn’t Frogs), бристълското ембиънт джаз дуо Eyebrow (заедно с Fly We To The Moon), King Dude (заедно с Leaver), Хюго Рейс (еx-Bad Seeds / Fatalists / The True Spirit), гръцките рокендрол герои Voodoo Healers и The Noise Figures, както и няколко съвместни начинания с български ъндърграунд проекти като Clavexperience, E.U.E.R.P.I., Comasummer и Mytrip. А билети на приемливи цени ви очакват онлайн в Ticketplus и Eventim, както и на място в „Дюкян Меломан”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна