Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Грудев: Стопаните на умрели в снежното бедствие животни ще бъдат компенсирани

Васил Грудев
Снимка: БГНЕС

Стопаните, чиито животни са умрели при снежните бедствия, ще получат компенсации до края на седмицата, каза в интервю за "Хоризонт" заместник- министърът на земеделието Васил Грудев:

Дотук сме констатирали над 1800 случая на различни загубени животни. До края на седмицата тези стопани ще бъдат компенсирани. Вчера Управителния съвет на Фонд "Земеделие" взе решение за тази компенсация и са отпуснати около 600 хиляди лева.

Той каза още, че Комитетът по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони е одобрила правилата и приоритетите по мярката за инвестиции. Днес е финалното заседание на тематичната работна група, в която влизат представители на различни браншови организации. Целта е да се разработи наредбата за прилагане на мярката.

Държавата отваря тази мярка на собствен риск преди одобрение от Брюксел, подчерта заместник -министърът:

Терминът "на собствен риск" означава прилагането на процедура от Програмата преди нейното официално одобрение от ЕК. По своето естество не съществува такъв риск, защото вторият вариант на Програмата беше представен на колегите от ЕК след продължили повече от 3 месеца дискусии по темите, които трябва да бъдат коригирани. Успяхме да се договорим по всички текстове. Още повече, че ние очакваме официалното одобрение да е в края на месец юни, дотогава ще сме отворили приема и няма как да има изплатени средства, така че рискове няма. След което се надявам днес да постигнем финално съгласие с целия бранш върху наредбата, по която ще прилагаме мярка за инвестиции, тя ще бъде обнародвана в "Държавен вестник". Нашите планове са на 8-и април да бъде отворен приемът по мярката, който ще продължи 2 месеца. За първи път в новата Програма няма да има критерии на база, на която първият подаден проект ще бъде привилегирован, спрямо друг проект, подаден по-късно. Това беше недобра практика и водеше до създаване на опашки. Затова имаме два месеца за подаване, без да е необходимо да се бърза.  

За приоритетите в новата мярка Грудев каза:  

Гарантирано е преминаването над минималния праг на допустимост от 10 точки. Нататък всичко е въпрос на допълнителна конкуренция. По отношение на създаването на работни места, считаме, че това е политиката, чрез която и сега съществуващите работни места ще излязат "на светло". И второ, ние насърчаваме създаването на такава заетост чрез проектите. В критериите на наредбата ясно сме заложили, че след изпълнението на бюджета, ще има проверка и на изпълнението на този критерий. Ако това не е изпълнено, от този проект ще бъдат отнети точките, които ще му бъдат дадени. И ако той изпадне под минимума или не трябва да получи финансиране, тогава ще трябва да пристъпим към отнемане на инвестицията. На първия етап колективните инвестиции няма да бъдат допустими, защото се намираме все пак в процедура извън одобрената програма

Интервюто на Веселина Миланова с Васил Грудев можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна