Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Берганца - гранд дама на пеенето

Събота, 21 март, от 20.00 часа

БНР Новини

Тереза Берганца е родена на 16 март 1935 година. По повод 80-годишнината й във Франция се появи неголяма книга - разговори с певицата със заглавие "Гранд дама на пеенето". Разказът й за живота и срещите й е емоционален и изпълнен с много хумор.
Започва със спомени от детството - щастливо, въпреки че е по време и след Гражданската война. Доста страници посвещава на баща си - човек с голяма култура, който й вдъхнал и любовта към музиката. С много вълнение тя си спомня за времето, в което е лежал в затвора заради републиканските си възгледи. Дълбок спомен са оставили у нея първите й публични изяви, партньорите й. Като например забележителния, но рано отишъл си от този свят диригент Атаулфо Арджента Ясно помни, разбира се и дебюта си като Дорабела в "Така правят всички жени" на фестивала в Екс ан Прованс. А цяла глава в тази книга е посветена на Мария Калас, редом с която Берганца е пяла в "Медея" на Керубини, в Далас. Голямо място е отделено и на диригентите, с които е работила - дългогодишното съучастничество с Абадо, аристократичните отношения с Джулини, контакта с Караян - двамата взаимно се възхищавали един на друг. Той я определил като най-добрата Кармен в наше време. Или късната среща с ветерана Ото Клемперер, който буквално се влюбил в своя Керубино при записа на "Сватбата на Фигаро".
Но за Тереза Берганца съвременните режисьори /или поне голяма част от тях/ са черните овци в оперно изкуство днес. Затова и певицата е слезла по-рано от оперната сцената, предпочитайки да изнася концерти, вместо да участва в нелепи постановки.
Берганца обаче е много пестелива на думи, стигне ли се до личния й живот - бил е доста комплициран, но тя предпочита да не говори за това, както и за първия си брак с пианиста Феликс Лавиля.
Един от критиците-рецензенти завършва отзива си за тази книга на Берганца много симпатично: „Благодарим ви, госпожо, за тези разговори, които са на високо артистично, духовно и морално ниво. Изчитайтки тези не толкова многобройни страници, ние още повече ви се възхищаваме и обикваме“.

Съботната оперна вечер на програма "Христо Ботев" на 22 март включва фрагменти от операта "Дон Кихот" на Масне, с Борис Христов в ролята на Дон Кихот, запис от 1958 година, откъси от "Пепеляшка" на Росини, "Кармен" от Бизе, "Кратък живот" от Мануел Да Файя, както и документален запис от гостуването на певицата в България през 2002 година.

Съдържание на операта "Кармен" от Жорж Бизе

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна