Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милена Стефанова: Гражданското общество има воля да проведе дебат за изборните правила

Доц. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

Да има ли задължително, електронно и мажоритарно гласуване? Това са темите, по които президентът се очаква да предложи след точно формулиране провеждането на референдум заедно с местните избори през есента. Това стана ясно от неговото изявление пред Народното събрание вчера. 

Това ще е втори опит на държавния глава да упражни тази своя инициатива по Конституция. В миналия парламент намерението за референдум, заедно с гражданската подписка в негова подкрепа за промяна на изборните правила, не се осъществи.

И първата инициатива на президента, и вчерашното му заявление, и нашата подписка доказват, че в една голяма част от българското общество има воля да се проведе такъв дебат. Има воля да се вземат важните решения за изборните правила, именно чрез допитване до гражданите на България, каза в предаването "Преди всички" един от инициаторите на гражданската подписка доц. Милена Стефанова.

Тя препоръча на депутатите да направят правилата за провеждане на референдум по-прозрачни.

Доц. Стефанова е убедена, че гражданите могат да принудят политиците да се съобразяват с тях:

Ние, гражданите, сме склонни да се ядосваме. Нашата съвсем скорошна история показа, че това е възможно. Все повече и повече граждани биват привличани към информацията, към дискусиите, както и заради манипулациите на правни норми, гражданите ще настояват за това. Хубаво е, че срещат подкрепа, поне в някаква форма, в институциите в момента. 

Цялото интервю с доц. Милена Стефанова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна