Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шахматната дъска като модел на възпитание

Снимка: Радио Видин

Има много хора, за които шахматната дъска е модел за всичко, което съществува и което може да ни се случи в живота – на онова, което е видимо за очите, но и на другото, което познава само душата.

Шахът развива всестранно и благосклонно човешката душа, казва психиатърът д-р Емил Марков:

Всички ние сме пешки на голямата дъска на света. Седем милиарда пешки. Оставяме на шепа хора да взимат решения, в резултат на които загиват милиони хора по света – от глад, от болести, от куршуми, от природни бедствия, безотговорност, немарливост. И всички ние мълчим и търпим, защото смятаме, че сме малки и от нас нищо не зависи. А всъщност от нас зависи. Ние избираме политиците, ние търпим решенията им, ние се примиряваме и след това кой е виновен за резултатите? Всички ние носим отговорност.

Ролята на пешките в шахматната игра е разкрита през втората половина на 18-и век във Франция и е била пряко следствие от наситените със социално богатство идеи на френските утописти и социалисти. Те заявяват, че масите са творци на историята и че царят няма божествен произход. В резултат Франция се е разделила, може би успешно с тази институция, за разлика от Англия. Оттогава пешките са душата на шахматната партия, разказа преподавателят по шахмат в Националната спортна академия Радислав Атанасов.

Д-р Емил Марков и Радислав Атанасов са сред хората, които настояват с проектозакона за училищното и предучилищното образование да се даде възможност за изучаване на шах.

Според преподавателя по шахмат в НСА ползите от това могат да са много:

Ползите могат да се търсят не само в академичните успехи на децата. Говорим за психологическите познавателни процеси – памет, възприятие, представа, мислене, говорим за анализ, синтез, дедукция, индукция. Ползата може да се търси в привикването към това в живота да се следват правила.

Шахът е и любов, допълва д-р Марков:

Когато човек застане на шахматната дъска, той осъзнава дали иска да прави война или любов. Един незрящ шахматист на Балканското първенство по шах в състезание, в което се печелят точки и награди, ми каза "осъзнах, че ако спечеля точка, ще загубя приятел". Аз предложих реми в състезателна партия за Балканския турнир.

Разговорът с д-р Емил Марков и Радислав Атанасов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна