Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Всеки ден чуваме за нови собственици на имущество на КТБ

Снимка: БГНЕС

Много бързо трябва да влязат синдици в Корпоративна търговска банка и да съобщят дали някой е пипал собствеността на КТБ. Ако това се докаже, прокуратурата веднага да намери виновниците. Това каза за "Хоризонт“ премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Според него това не е закъсняла стъпка:

Месеци наред ние очаквахме процедурата с поставянето на синдици да стане факт. Спомняте си разговора с г-н Миков, който каза, че и по това действащо законодателство би могло да се сложат синдици. Ние веднага го направихме и още следобеда съдът ни върна, че не може да ги назначи. С една дума, ние трябваше да изчакаме този процес, за да не ни обвинят в някаква тенденциозност. В същото време пък не можем да гледаме как собствеността ще я разпределят по друг начин – незаконно. Затова смятам до края на другата седмица, ако днес обнародват закона, вече да има синдици и въпросите да са към синдиците.

Държавата трябва да е първата, която да се овъзмезди от собствеността на банката, заяви Борисов и допълни:

Знаете, че месеци наред, спазвайки закона, те имат достатъчно основание да излязат и да кажат – ние не сме нарушили нищо, законът е такъв, но крайният резултат беше, че месеци наред нямаше синдик. А когато няма синдици в една банка, няма кой да управлява, няма кой да стопанисва всичко това. Квесторите изпратиха едно писмо, че не са извършени разпоредителни сделки, но, в същото време, ние всеки ден чуваме за нови собственици на имущество, което е в КТБ. В същото време, държавата в наше лице е изплатила над 3,5 млрд. на вложителите в КТБ. Оказва се, че държавата по тази причина е първа, която би трябвало да се овъзмезди от собствеността на КТБ, изобщо, е заобиколена.

Премиерът поздрави министъра на финансите Владислав Горанов за взетия дълг от 3,1 млрд. евро:

Поздравявам Горанов за добрата емисия, която направиха. Финансистите ще я оценят, ще я коментират. Няма да я коментирам аз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени