Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметосъбиращата фирма във Видин спря редовното извозване на боклука, хората се притесняват от зарази

Снимка: интернет

Фирмата концесионер по чистотата във Видин спря редовното извозване на боклука. Заради опасността от зарази в общината беше свикан кризисен щаб. На фирмата е поставен срок до края на четвъртък да изпълни задълженията си към общината, в противен случай договорът ѝ може да бъде прекратен.

Ултиматумът за концесионера е вторият за този месец. Въпреки поетите писмени ангажименти, фирмата отново спря да изпълнява задълженията си, каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Гюлов:

Неизпълнението  е системно и съществено, вследствие на което за община Видин са настъпили изключителни обстоятелства, предизвикани от непредвидения за община Видин като възложител събития, които непосредствено застрашават живота  и здравето на хората.

Заради неполучени заплати за повече от 8 месеца в началото на март работници от фирмата по чистота обявиха стачка, а извозването на боклука спря за седмица. Протестът беше прекратен след като половината от работниците бяха съкратени, а останалите на работа получиха по една заплата с обещание и другите задължения да им бъдат изплатени. Заради липса на гориво колите на сметосъбиращата фирма отново не излизат редовно, а хората продължават да чакат обещаните им заплати.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите са издали предписание на общината заради непочистените улици. Ако не бъдат изпълнени, ще се налагат санкции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна