Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Екзотичният свят на Морис Равел: Три поеми на Шехеразада и Мадагаскарски песни

Морис Равел
Снимка: архив

„Шехеразада" е по текстове на приятеля на Равел - Тристан Клингзор (псевдоним на Леон Льоклер). Цикълът е композиран през 1903 година - това е време на всеобщо увлечение по екзотичните арабски приказки. Меланхолия, пропита с трепетен копнеж е прочел композиторът в приказките и в поемите на Клингзор. За него поемите са нещо далеч повече от каталог на екзотичните източни съблазни: те са копнежа на градския човек да избяга от реалността, па макар и намирайки убежище в разкази за чужди приключения.
Премиерата на Мадагаскарски песни (13 юни 1926 г.) е шокирала публиката с откровена сексуалност и политичност. Мнозина са напуснали залата. А Равел намира в музиката, вдъхновена от поезията на Еварист Парни (1753-1814) много нови елементи, наистина, драматично сексуални - според самия него. Парни е представил поемите като превод на някаква въображаема поезия на престъпници. Според изследователите тази „разбойническа" поезия е доста съмнителна: по-скоро това е поезията на самия Парни от времето, когато е живял в Индия и е заимствал стила от Мадагаскар.
Слушаме Ан Софи фон Отер - „Шехеразада" и Магдалена Кожена - „Мадагаскарски песни“.

14 април
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна