Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Марков и Николай Илиев: Трябва да бъдем оптимисти, това е най-важният ни мач

Пламен Марков и Николай Илиев: Трябва да бъдем оптимисти, това е най- важният ни мач
Снимка: Емил Николов

Аз смятам, че това е най-важният за нашия национален отбор. Предвид класирането мисля, че е нормално и реално гледайки на нещата да предположим, че Италия и Хърватия ще заемат първите две места в групата. Борбата ще бъде за третото място и аз смятам, че ние имаме възможност да се преборим за него. Това зависи от момчетата, на които аз вярвам. Вярвам, че те ще дадат всичко от себе си и ще направят всичко възможно да играят поне на бараж и евентуално да стигнат до финалите, това заяви в предаването „На финала“ бившият национал Николай Илиев преди европейската квалификация България-Италия в събота.

Николай Илиев е бивш защитник в "Левски" от 1983 до 1989 година и през 1992–1993, "Болоня" от 1989 до 1991, "Херта" през сезон 1991/92, "Рен" през 1993 г. Шампион на България през 1984, 1985, 1988 и 1993 година, носител на купата на страната през 1984 и 1986 година. Има 196 мача и 25 гола в "A" група. За националния отбор е изиграл 53 мача и е вкарал 5 гола, с него беше на Световното първенство през 1994 в САЩ (четвърто място), но не влезе в игра. Футболист № 1 на България за 1987 година. Първият български футболист в калчото. Травма преждевременно прекратява кариерата му. В определен период е мениджър в "Левски", както и в треньорския щаб на "Славия".

Всички хора, които обичат футбола в България, вярват, че ще се получи един позитивен резултат, който да даде надежда за бъдещото по-добро развитие на българския футбол. Винаги има шансове, защото футболът е игра, в която има победители и победени. Ако човек не вярва в успеха, макар и частичен, по-добре е да не се състезава въобще. Естествено че фаворит в такъв двубой е съставът на Италия. Но пък Петев ще разчита на нови хора в отбора си. При всяка такава треньорска смяна има чисто психологическа гледна точка реакция от страна на футболистите. Аз се надявам този път това също да бъде някаква закономерност, която да даде допълнителна надежда за добро представяне на нашия отбор. Имаме само теоретични шансове, много е трудно срещу такъв именит тим, какъвто е Италия. Въпреки всичко, аз смятам, че трябва да бъдем оптимисти, това пък сподели бившият селекционер на държавния ни тим Пламен Марков.

Пламен Марков е бил треньор в ЦСКА, „ФК Янтра“, „Раковски“, „Видима-Раковски“. Като треньор на националния отбор на България завършва успешно квалификациите за Европейското първенство през 2004 година в Португалия и става вторият български треньор, класирал българския национален футболен отбор на европейско първенство. След три загуби от три мача на финалите на европейското първенство си подава оставката и се връща отново във „Видима-Раковски“. От април 2006-а е треньор на ЦСКА, с който на 24 май печели финала за купата на България срещу „ Черно море“. През юли 2006-а печели с ЦСКА турнира „Плейстейшън-2“. На 30 юли същата година печели с ЦСКА Суперкупата на България като побеждава на финали. След два равни мача в началото на пролетния полусезон през 2007-а ЦСКА изостава с 6 точки след „Левски“ и ръководството, поставило си за цел спечелването на шампионата, заменя Пламен Марков със Стойчо Младенов. През 2007-а води за малко мароканския "Уидад". От 11 януари 2008 година е назначен отново за треньор на националния отбор по футбол на България, но след три равенства в световните квалификации, е уволнен от изпълкома на БФС на 2 декември. От 16 април е Доктор на науките.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна