Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за хидроенергийната каскада "Горна Арда" не е замразен

Проектът за хидроенергийната каскада "Горна Арда" не е замразен, въпреки че началото на строежа се бави вече почти година. Това обясни пред „Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на компанията "Горна Арда" Вернер Казагранде.

Имаме нужда да направим още проучвания, за да разберем какво точно трябва да се построи, но това не означава, че проектът е замразен, каза Вернер Казагранде. Съгласен съм, че отстрани може да изглежда и така, но има и много подготвителна работа, което не се вижда, но тя трябва да бъде свършена преди да се види крайният резултат. В момента си взаимодействаме с много български институции, като например министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие, за да установим законовите положения, свързани с осъществяването на проекта. Така че отстрани изглежда, че като че ли не се случва много, но всъщност ние работим и не сме загубили своя оптимизъм, че ще доведем проекта до успешен край.

Вернер Казагранде каза също, че другият инвеститор в проекта - НЕК, която има дял от 30% на този етап, няма да отделя средства за каскадата:

Към момента EVN е готова да финансира изцяло периода на разработване на проекта със собствени средства, така че на първо време НЕК няма нужда да участва с пари.

Все още не e ясно и колко ще струва каскадата, тъй като сумата от 350 милиона евро е посочвана въз основа на допускането, че ще бъде изграден старият проект с 3 много големи язовира.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна