Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Метроном“ избра: две българки свириха в Стъклената зала на Музикферайн

БНР Новини
Дора Делийска (вляво) и Ирина Георгиева

През март две български пианистки се изявиха на сцената на Стъклената зала в Музикферайн, Виена. След соловия концерт на Ирина Георгиева на 8 март, на сцената отново с огромен успех се изяви и друга наша пианистка – Дора Делийска (22 март). За тези две събития ни разказа композиторката и пианистка Цвета Димитрова, която от години живее и твори в Австрийската столица.
Дора Делийска работи в проект, съвместно с популярния австрийски режисьор и актьор Карл Маркович, който на 22 март представи текстове от Ернст Хофман под звуците на „Крайслериана“ от Роберт Шуман, изпълнена от Дора Делийска. За този проект, както и за излезлия миналия сезон компактдиск с творби на Шуман разказва самата Дора Делийска. Чуйте интервюто на Цвета Димитрова с пианистката както и един малък запис от диска.
„Метроном“ продължи с рецензията на австрийската журналистката Михаела Прайнер, публикувано в списание „Европейски културни новини“ за дебюта на другата българска пианистка в Музикферайн – Ирина Георгиева. Отново Цвета Димитрова е нашият „репортер“ за събитието в залата и преводач на рецензията. Само ще допълним, че пианистката Ирина Георгиева живее в Швейцария и през 2012 година излиза първият и диск, озаглавен „Ирина Георгиева свири Рахманинов“. Именно от него излъчихме финала на Соната № 2.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна