Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министър Станков: Ако се установи нарушение в мина "Оброчище", ще се приложи цялата тежест на закона

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков беше в мина "Оброчище", където при срутване загина един миньор, а друг беше ранен. В предаването "Преди всички" той разказа: 

Веднага след като получихме информация, тръгнахме към мястото и по път разпоредих да бъде направена извънредна проверка. След това пристигна екип от Министерството на енергетиката, с които днес още веднъж ще влезем в рудника. Вчера успяхме да влезем и да огледаме мястото. Технологията, по която се работи, се оказа, че това нещо е извършвано около 1400 пъти от трите смени, които са работили в галерията. Заедно и с колегите от Инспекцията по труда ще продължат огледите и ще се опитаме да пресъздадем ситуацията и да видим какво е довело да падането на големия скален къс. Ще се огледат варианти като човешка грешка, технологията на добив и т.н. Ако се установи нарушение, ще се приложи цялата тежест на закона. Това, което видяхме под земята с началника на отдел "Контрол" и по неговите думи, състоянието на мината е добро, сравнено с други мини. В тази мина се добива с механичен способ, т.е. миньорите не участват пряко в добива, а има една голяма машина. В този случай хората по-скоро укрепват и помагат, за да могат да бъдат изграждани съоръженията под земята. Има голямо количество материали, които се използват. Но дали са били достатъчно добре укрепени местата, ще се провериМиньорите не споменаха за нарушаване на работния процес, да не членуват в синдикати. Комуникацията протичаше много добре, не се въздържах от това да ги разпитвам. Но ще проверим и ако има ограничения за членуване в синдикати, ще предприемем съответните мерки. 

Станков изключи вероятността на 320 метра дълбочина атмосферните условия да са допринесли за откъсването на земна маса. 

На въпрос за подписването на споразумение с американските централи, Станков каза: 

Конкретните параметри на споразумението ще бъдат обявени днес в МС. Това беше една от най-важните стъпки, които МЕ предприе за намаляване на дефицита в НЕК. Тя е част от редицата стъпки и продължаваме да работим в тази посока. 

Интервюто на Таня Величкова с Жечо Станков можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна