Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите избраха заместник-председатели на Сметната палата

| обновено на 09.04.15 в 11:32
Снимка: БГНЕС

Парламентът избра заместник-председатели на Сметната палата и членове на одитния орган. Горица Грънчарова и Тошко Тодоров, и Георги Иванов и Емил Евлогиев положиха клетва. Всички бяха представени от новоизбрания председател на Сметната палата - Цветан Цветков и бяха изслушани на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси преди дни.

Според новият закон, браншовите организации могат също да предлагат членове на Сметната палата. Така Емил Евлогиев, номиниран от Института за дипломирани експерт-счетоводители, бе избран от Парламента за член на Сметната палата, както и проф. Георги Иванов, предложен от института за вътрешен одитор в България. Критики към процедурата на избора и промените в закона отправи депутатът от БСП "Лява България" Мая Манолова. Тя определи избора като политическо упражнение на новото парламентарно мнозинство.

Приехте един закон и приехте едни правила, които предварително дискредетират тези хора. Вместо те да бъдат избрани, след реалната състезателна процедура в Народното събрание. Вместо всяка една от тези организаци да предложи по няколко кандидата или народни представители да предложат такива, вместо наистина да се включи неправителственият сектор, за което настояваха и Реформаторите, на практика вие избирате едни хора, които са подкрепени от по четирима или петима души от управителните съвети. Това е псевдопрозрачност, псевдопубличност, псевдосъстезателност. Бих пожелала на новите членове да следват високият стандарт на Сметната палата, която беше ликивидирана от това парламентарно мнозинство.

Че изборът е направен по всички правила на този орган. Поискани са предложения от всички регионални организации и наистина органът, който предлага, е Управителният съвет, каза Кънчо Филипов от  Българския демократичен център, който заяви, че всички правила по избора са спазени.

В програмата на парламента е окончателно обсъждане на промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат връщането на измервателните уреди в данъчните складове за горива.

Измервателните уреди на всеки етап от производството на горива - на входа, изхода и в данъчните складове, да се монтират отново, ще гласуват окончателно народните представители. Същият контрол се предвижда и за производството на други акцизни стоки, като цигари и алкохол. Целта е да има реално отчитане на количеството акцизни стоки, в това число и нефтопродукти, вътре в данъчния склад.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна