Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бойков: Фирма "Бултранс груп" не е регистрирана в БСК и няма право да бъде на строителен обект

Снимка: БГНЕС

При срутването на хотел "Вероника" край Варна има грешки по цялата верига, каза изпълнителният директор на Българската строителна камара (БСК) Иван Бойков в интервю за предаването "12+3".

Бойков беше категоричен, че в закона е разписано точно кой какви задължения има на строителен обект:

Всичките действия в строителството са обезпечени с нормативни актове, документи и се знае кой какъв е на обекта. На обекта случайни хора не може да има. Там трябва да има инструктаж на хората, проекти и технически ръководител, който организира нещата. Тази фирма "Бултранс груп" не е регистрирана в БСК, тя по същество не е строителна и няма право да бъде там. За другата фирма сега научавам, ще я проверим и нея.

Самата регистрация дава основание да се каже, че фирмата отговаря на нормативните изисквания. Сега разбирам, че няма проект за събарянето на хотела. И сега съвсем теоретично има поредица от грешки – от инвеститора надолу до последния човек. Какви са тези работници там без трудови договори. Това означава, че те не са работници на фирмата, а случайни хора. Те не са строителни работници и вероятно нямат основни познания по тази тема, за да изпълняват тази дейност. Основната отговорност, според мен, е на техническият ръководител. Той е господар на обекта, той отговаря за всички действия на място, коментира още той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна