Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Николай Христов: Случилото се прилича на зле планиран и зле изпълнен опит за инсцениране на авария

Бившият началник на ДНСК, бивш главен архитект на район София Николай Христов поясни, че трябва да се види дали проектите предвиждат мерки за укрепване на оставащата част от сградата, която се срути в "Слънчев ден" в сряда вечерта.

Реконструкцията предполага подмяна на елементи...Въз основа на проекта се издава разрешението за строеж, предполагам, че такива има. Събарянето се следи от строителната фирма-изпълнител, която трябва да има съответната ккатегория за строежа, която наема подизпълнител. Ако подизпълнителят няма тази категория, фирмата-строител контролила...Това си е един сложен процес, който, за съжаление, в последните 15 години е удавен в хартия, а самият процес не се контролира добре. Тези документи биха могли да бъдат създадени и след извършване на работата...В случая, ако е предвидено укрепване на сградата, е трябвало да се извика проектант-надзорник, да напише "Разрешаваме премахване на еди кои си елементи"...не знам защо не се е случило...Случилото се прилича на зле планиран и зле изпълнен опит за инсцениране на авария, при която да се позволи сградата да бъде препостроена, само че това трябва да се види по докумени!

В зоната строителството е забранено заради свлачищата, припомни водещата Борислава Борисова. Архитект Николай Христов обаче уточни, че всяко свлачище може да бъде укрепено, после да се поддържа и , съответно, да се строи. Според него, нормално е да се наемт няколко подизпълнители, както и в случая е постъпила фирмата-изпълнител.

Цялото интервю на Борислава Борисова с архитект Николай Христов можете да чуете в звуковия файл.

Издирването на хора под срутилия се хотел в курорта „Слънчев ден“ бе прекратено, след като тази нощ бе открито тялото и на четвъртия затрупан работник. Четирите тела в момента се идентифицират. Трима от загиналите са роднини на Рашко Йосифов, който, по щастлива случайност, е излязъл от обекта в последния момент. Георги Георгиев, собственик на една от фирмите-подизпълнители, беше задържан снощи, а синът му разпитан от следствените органи. . 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени