Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От полицията не изключват версията за връзка между днешния инцидент в Иганово и този от 21-ви март

| обновено на 14.04.15 в 13:55
Снимка: БГНЕС


Полицията не изключва версията за връзка между днешния инцидент в Иганово и този от 21-ви март - това съобщи пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Георги КостовРазбира се, такава взаимовръзка не е трудно да бъде открита. Запитан дали пазачът, който е подал сигнала сутринта, е видял някакви съмнителни лица, Костов отговори: Нямаме такава информация към момента. Рано е да говорим за версии и вероятни такива. Това, което можем да кажем засега, е, че всички версии са еднакво вероятни, в това число и саботаж, каза в интервю за предаването "12+3" главният секретар на МВР Георги Костов.

Любен Петров - заместник-министър на икономиката, също смята, че не е изключена версията за саботаж при днешните взривове в Иганово. Ами, варианти всякакви, така че може, не изключвам и тази версия. Пред "Хоризонт" той уточни, че не става дума за производствена авария: За мен наистина е притеснително, че в рамките на по-малко от месец се случва втори инцидент. Според мен всички версии са възможни и разчитам на прокуратурата и следствието по най-бързия начин да приключат проверките, за да може да се изясни ситуацията. Търпят се сериозни загуби от неработещата площадка на Иганово и затова днес ще се събере ръководството на ВМЗ, за да набележи действия и мерки за преодоляване на ситуацията. Заместник-министърът съобщи, че в момента се прави проверка кои частни фирми използват тези складове и каква е икономическата целесъобразност за това. 

Това, което се случва в завода е дело на частните интереси, категоричен беше Иван Бояджиев, експерт по взривовете: След тези взривове аз съм стреснат. Нещо става в тази държава. Това, което става във ВМЗ-Сопот, е чисто настъпление на частния капитал, който иска да затвори държавния военен завод. Това си е чисто терористичен акт. Терор значи всяване на ужас в обществото. Досега няма никой осъден от "дивите капиталисти". Това не е случайно. Това е проникване отвън-навътре. 

Още е рано да се говори за версии, но случилото се не се вписва в идеята за вредителство или тероризъм. Аз мисля, че това е проблем на вътрешна организация. От Министерството на икономиката и самият министър не са много наясно с това какви са редът и режимът в тези заводиТова каза Николай Радулов, бивш секретар на МВР: Истината обаче е, че от много отдавна военно-промишленият комплекс не е това, което беше, и изискванията за съхранение формално са спазени, но фактически инструктажите не се правят, а хората само се подписват на тях.

Работниците в завода са много добре обучени, а инструктажи се правят ежедневно. Това каза Димитър Атанасов, председател на синдикат "Подкрепа": В 7,10 часа вечерта гръмна първия път, в 7,10 часа тази сутрин и по същия начин, когато се сменя охраната, се получи взрив. За мен има много въпросителни и трябва нещо да се направи по въпроса. Смятате ли, че няма страх у хората? За толкова години нищо не се беше случвало, а сега за 25 дена се появи проблем. 


Интервюто на Снежана Иванова и Николай Христов с Георги Костов, както и коментарите на Любен Петров, Иван Бояджиев, Николай Радулов и Димитър Атанасов, можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна