Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови взривове във военните складове в Иганово

Не е изключена версията за саботаж

| обновено на 14.04.15 в 12:48
Снимка: БГНЕС
Няма жертви и пострадали след взривовете и пожара, станали тази сутрин в цех на производствена база на ВМЗ в Иганово. Не се налага евакуация на живеещите в района. В момента ситуацията е под контрол и няма нови взривове, заяви Любен Петров, заместник-министър на икономиката. Това е вторият взрив в Иганово в рамките на един месец. Производствената база е запечатана и достъпът до нея е спрян за всички заради разследване на първия взрив. Тогава се взриви склад с над 10 хиляди боеприпаса от различен тип, нямаше пострадали.

Министерството на отбраната изпраща два безмоторни самолета, които да огледат терена на производствената база в село Иганово, съобщи за БТА министърът на отбраната Николай Ненчев. Той уточни, че при нужда армията ще окаже съдействие, както и при предишния инцидент.

Тъй като в района има силен вятър, първият оглед на мястото, който ще бъде направен от безпилотни самолети, засега не може да се осъществи, каза заместник-министър Любен Петров:

Първият сигнал е подаден към 7:10 часа от охраната, която е чула леки взривове и пукоти в цеха, който е на производствената база - цех 835, където има термобарични гранати, които са били от същата продукция, която е от взривилия се склад на 21-ви март. Това, което искам да кажа, е, че нещата са били под контрол. В този цех никой не е бил допуснат, с изключение на следствените органи. Странно е наистина, как се случва два пъти едно и също, тъй като там е бил спрян и токът, бил е охраняван. Искам да уверя още веднаж, че няма никакво място за паника. Там са били неокомплектовани термобарични гранати и друга продукция, която няма как да предизвика такива сериозни взривове, каквито бяха в склада, уточни Любен Петров.

Главният секретар на МВР Георги Костов също е на мястото на инцидента. Той коментира евентуалната версия за умисъл, относно случилото се:

Към момента всички версии са еднакво вероятни. Това, което можем да кажем, е, че имаше няколко вторични огнища на пожар, които бяха овладени и изгасени от колегите от пожарната в рамките на час и половина след взрива. След 9:00 часа нямаме други огнища на пожар, тлее и пуши единствено производственият цех - 835. От около половин час няма остатъчни взривове. На място са всички отговорни експерти и органи на местната власт, кризисният план в условия на бедствие на общината не е приведен, ще ви каже и кметът. Няма опасност за цивилното население. Не се налага евакуация на никое населено място.


При днешните взривове в Иганово става дума за склад, в който се е запалила продукция, изнесена преди пожара в складовете на ВМЗ-Сопот предишния път, на 21-ви март, заяви пред Радио Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски. Това, според него, е съмнително:

Това, което вече започва да прави сериозно впечатление, е, че точно днес трябваше да започне да работи складът и точно днес възникна отново този пожар, както и че става дума за същата продукция, която се отнася и към предишния склад. Вече мога да кажа, че говорих и с ДАНС, и с органите, не се изключва версията за саботаж.


Полицейски екипи отклоняват трафика от подбалканския път Бургас-София.

Областният управител на Пловдив Розалин Петков заяви, че в района на взривовете е спряно движението. Той изрази притеснение, че за много кратко време, по-малко от три седмици, става втори взрив в Иганово и уточни, че взривът и пожарът са станали в цех в базата на Вазовските машиностроителни заводи - информация, която е получил от изпълнителния директор на оръжейницата Иван Стоенчев.

По-рано днес Петков подчерта, че няма данни за пострадали и жертви. Добави също, че в цеха са се произвеждали изделия, които са били и в същия склад, който, припомни Петков, се взриви на 21-ви март. Областният управител на Пловдив коментира станалото като много подозрително.

БГНЕСКметът на Иганово Стефан Данчев изясни, че взривовете са спрели. Той каза още, че хората, които живеят наблизо, са много притеснени. Част от тях са се събрали на площада в Иганово, но в момента не се налага евакуация.

Въпреки това около 70 души, предимно живеещи в крайната ромска махала, са напуснали Иганово след започването на взривовете сутринта. Повечето от тях са ползвали единия от автобусите, които община Карлово осигури, а останалите са се придвижили с коли, предимно до Сопот и Карлово. Повечето от жителите, които са около 500, са в селото, няма опасност за тях и няма да бъдат евакуирани.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов също коментира в по-ранните часове, че не се налага евакуация на съседните села: Пожарът ще се гаси след приключването на взривовете, защото сега е опасно. Но паника няма и не трябва да има, каза той.

Кметът на Сопот Веселин Личев заяви: Вероятно това е вероломно посегателство. Въпреки всичко сме взели адекватни мерки. Имаме пълна готовност за бързи и адекватни дейности. Екипи от професионалисти работят. Пожарът е локализиран. Сработили са мерките за сигурност. Това са охраняеми зони. Не мога да дам обяснение. Възникват много въпроси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна