Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кр. Петков: След взривовете в Иганово се налага цялостен одит системата за охрана и безопасност на труда

Ангел Найденов: Разговорът може да се провежда и от гледна точка на отговорността на държавата

Снимка: БГНЕС

Проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите и бивш председател на КНСБ, не изключва никоя от версиите за поредните взривове в Иганово. В предаването "Преди всички" той каза: 

Информацията, която успях да събера, показва,че би трябвало да изключим случайната човешка грешка и да се насочим към другите версии. Умишлените действия, в различните им варианти, трябва да бъдат проучени, без да се бавим, без да се потулват следите. Вероятно става дума за грижливо подготвена акция, която е за да се прикрият различни нарушения - кражба на боеприпаси, неспазване на технологична дисциплина и др. Случаят дава основание да се започне една акция за противодействие на трудовите злополуки, които нанасят масови поражения и често водят до смърт. Става дума за цялостен преглед на системата за охрана и безопасност на труда, особено на производства като тези, които се правят във ВМЗ и в частност в Иганово. Ако някой има интерес да срине предприятието, като съсипе неговия имидж и след това го купи на безценица, това е единият възможен вариант. Но все пак трябва да се има предвид, че ВМЗ е затънало в доста дългове, то е в забранителния списък и надеждите да бъде приватизирано са много малки. По-скоро, ако се има предвид конкурентна намеса, това са онези, които са свързани с предприятието като подизпълнители или по друг начин, тогава става дума за саботаж, което трябва да се преследва с цялата строгост на закона. Фактът, че през последните месеци говорим за серия от инциденти, налага се цялостен одит на условията на труда и производството.

Ангел Найденов, депутат от БСП и бивш министър на отбраната, припомни, че три министерства имат пряко отношение към ВМЗ и Иганово. 

Това са министерството на икономиката, като собственост на завода, министерството на вътрешните работи, като ведомство, осъществяващо контрола върху производството и съхранението на боеприпасите, и министерството на труда и социалната политика, Инспекцията по труда, относно условията на труда и квалификацията на работещите там. Между тези три министерства се поделя отговорността за случващото се в Иганово. Всички хипотези са еднакви или с почти еднаква степен на вероятност и не бива да се отхвърля която и да е. Струва ми се, че посоките, в които може да се разсъждава, са три. Първата посока е, че случилото се е в резултат на технологична грешка. Втората посока е, че имаме пренебрегнати правила за съхранение. И третата посока, която съществуваше още при първите взривове, е за умишлено предизвикан пожар. Колкото и да изглежда тази версия хипотетична, не бива да се отхвърля, защото цялото стечение на обстоятелствата буди това опасение. ВМЗ-Сопот са едни от малкото производства, които са останали държавна собственост. Конкуренцията е ожесточена. Можем да продължим нашия разговор и от гледна точка на отговорността. На преден план излиза ролята на държавата при осъществяването на ръководството и контрола върху подобно опасно производство и съхранението на тази опасна продукция. Тук става дума за отговорност на държавата и върху предприятията за утилизация, за контрола на средата, в която се работи. Не по-малко важна е и квалификацията на хората, работещи в подобни предприятия. 

Чуйте мненията проф. Кръстьо Петков и Ангел Найденов от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна