Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Валентин Йовев: Възможни са нови несъответствия за терените на защитените дюни по Черноморието

Проверяват отново строителен обект на метри от морето в Синеморец

Снимка: БГНЕС
От РИОСВ – Бургас спряха строежа на жилищна сграда в Синеморец, защото се извършва без инвестиционното предложение на инвеститора да е съгласувано с Инспекцията. Освен това парцелът е част от природен парк "Странджа" и две зони от мрежата "Натура 2000".

Днес ще бъде извършена нова проверка на обекта, каза в предаването "Преди всички" кметът на Царево Георги Лапчев:

РИОСВ – Бургас коментира собствеността на този терен. Регионалната служба има претенции за това, че теренът не е собственост на този инвеститор./…/ Тази сделка се е случила преди 11 години, когато Община Царево е продала този терен. Преди 11 години е минал през нотариуси, вписан е в съда. Има още една разпоредителна сделка и ако някъде някой е виждал някакъв проблем, то е трябвало още тогава да се реагира. Онова, което е най-важно, е да се спазва законът. Аз считам, че когато има решение на съд, някой да се съобрази с това решение, аргументира издаването на строителното разрешение кметът.

Според него РИОСВ не е страна по казуса, защото имотът, върху който се строи, е в рамките на регулацията на село Синеморец.

Не може един псевдоеколог да отиде, да измери разстоянието до морето и да каже "Ето това е правилната точка". Защо ни е кадастър тогава, коментира Георги Лапчев друг случай – на къмпинг "Юг", където се оказа, че дюните не са отразени в специализираните кадастрални карти, публикувани наскоро.

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра инж. Валентин Йовев прогнозира нови несъответствия за терените на защитените дюни по Черноморското крайбрежие. Основата е в различни данни от приетите карти и кадастъра, след като приемателните комисии вече са минали. 

Разминаването идва от това, че през 2012-а година беше извършено ново картиране на плажовете. След това, през 2013-а година, се извърши актуализация на данните – ново замерване на дюните в Зона Б. Тези терени, които трябва да се присъединят към плажовете, вече са заснети, очертани, но предстои процедура по присъединяването на тези дюни към имотите на плажовете.

Инж. Йовев каза още, че не е готова докрай и информационната система за специализираните карти.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна